Kritiek slachtoffers misbruik op schaderegeling Kerk

Slachtoffers van misbruik door katholieke priesters en geestelijken in Nederland zijn kritisch over de compensatieregeling die gisteren is gepresenteerd. De regeling is te zuinig, sluit te veel slachtoffers buiten en geeft de katholieke kerk een te grote invloed.

Dat zegt KLOKK, de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik. Bij KLOKK zijn enkele honderden slachtoffers aangesloten, onder wie oud-leerlingen van internaten als Eikenburg in Eindhoven en Don Rua in ’s-Heerenberg.

De compensatieregeling is in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk opgesteld door een commissie onder leiding van de Rotterdamse hoogleraar privaatrecht Siewert Lindenbergh. In de commissie zaten twee advocaten die de Kerk verdedigen in misbruikzaken.

De commissie-Lindenbergh wil dat slachtoffers zelf voor bewijs van hun misbruik zorgen. Daarna moet een onafhankelijke stichting slachtoffers van seksueel misbruik indelen in categorieën. Hoe zwaarder en langer het misbruik, hoe hoger de vergoeding: van 5.000 tot 25.000 euro. Alleen in “uitzonderlijke gevallen” zou maximaal 100.000 euro betaald moeten worden.

KLOKK-woordvoerder Guido Klabbers is blij met een collectieve regeling die snel kan worden uitgevoerd. Prima is ook dat de Kerk zich niet op verjaring kan beroepen. Maar daarmee heeft Klabbers de positieve punten wel gehad, zegt hij.

Wat rest is veel kritiek op de regeling die lijkt te zijn gemaakt om de Kerk geld te besparen, aldus Klabbers.

“Lindenbergh presenteert wel een onafhankelijke stichting, maar die mag alleen de bedragen vaststellen. De stichting bepaalt niet zelf wie in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarvoor moeten slachtoffers eerst onder meer naar het katholieke meldpunt Hulp en Recht. Dat wijst veel klachten af als ongegrond.”

Nederland wijkt hiermee af van de twee andere compensatieregelingen voor katholieke misbruikslachtoffers in Europa. In Ierland en Oostenrijk bepalen onafhankelijke instanties zelf wie aanspraak kan maken op een vergoeding.

Opvallend is ook dat de regeling de zuinigste van Europa is. In Ierland wordt maximaal 300.000 euro betaald. In Oostenrijk is geen maximum voor de zwaarste categorie vastgelegd. Klabbers: “De regeling steekt mager af tegen wat elders in Europa is bedacht.”

Bovendien perkt Lindenbergh de groep die aanspraak kan maken op een vergoeding in tot slachtoffers van seksuele misdrijven.
Klabbers:

“Terwijl een flink deel vooral lichamelijk en psychisch misbruikt is. Daarmee is de regeling eenzijdig en gaat hij voorbij aan de werkelijke behoeften van slachtoffers.”

    • Joep Dohmen