Kortkolom kunst

Rijksmuseum toont werk Van Everdingen

Amsterdam. Het Rijksmuseum toont vanaf vandaag het schilderij Meisje met brede hoed van de zeventiende-eeuwse schilder Caesar van Everdingen. Het verwierf het werk eind 2009 voor 1,1 miljoen pond met steun van de BankGiro Loterij op een veiling in Londen. Vooraf was het geschat op maximaal 70.000 pond. Sindsdien is het gerestaureerd. „Het Meisje met brede hoed voegt met haar magisch-realistische kwaliteit een nieuwe dimensie toe aan ons beeld van de Hollandse Gouden Eeuw”, aldus het museum. Op het schilderij staat een jonge vrouw met een exotische hoed met brede rand in fel zonlicht. Het Rijks bezit al het verstilde Jonge vrouw als Winter van Van Everdingen, dat tot de publiekslievelingen behoort. Van Van Everdingen is slechts een klein oeuvre bekend. Zijn belangrijkste opdracht was voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch. (NRC)

Versace ontwerpt collectie voor H&M

Rotterdam. Donatella Versace ontwerpt voor komend najaar een goedkope collectie voor H&M. De kleding is in de bekende Versace-stijl, met veel leer, prints, kleur en uitbundigheid. De collectie omvat interieurartikelen en kleding voor vrouwen en mannen. De verkoop begint op 17 november. H&M werkt jaarlijks met een modeontwerper samen, eerder onder anderen met Lanvin, Viktor & Rolf en Karl Lagerfeld. (NRC)