Kortkolom economie

Saab biedt betaling van 10 procent schuld aan

Amsterdam. De Zweedse autofabrikant Saab heeft leveranciers een betalingsvoorstel gedaan, waarna het hoopt de productie weer te kunnen opstarten. Saab-eigenaar Spyker heeft leveranciers die nog geld van de fabrikant krijgen, aangeboden om 10 procent van de schuld te voldoen. In september wil Saab dan het restant betalen aan de leveranciers. Dat melden verschillende buitenlandse media. De Zweedse autofabrikant verkeert in grote problemen omdat het geen geld heeft om de leveranciers te betalen. Daardoor ligt de fabriek in het Zweedse Trolhättan stil. Recent sloot Spyker een overeenkomst met twee Chinese partners. Met de overeenkomst met Youngman en Pangda denkt Spyker-topman Victor Muller de financiering van Saab voor de lange termijn verzekerd te hebben. Ook is Spyker nog bezig met de verkoop van het vastgoed van Saab, dat het bedrijf vervolgens wil terug huren. (NRC)

Prijzen koopwoningen dalen minder snel

Amsterdam. De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in de maand mei gedaald ten opzichte van een jaar eerder, maar de daling was kleiner dan in april, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In mei waren huizen gemiddeld 1,8 procent goedkoper dan in mei 2010. In april lagen de verkoopprijzen 2,1 procent lager dan een jaar eerder. Alle woningtypen waren in mei goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 2,2 procent het meest in prijs, hoekwoningen met 0,9 procent het minst. De prijzen daalden in alle provincies, met uitzondering van Utrecht en Groningen. Het grootst was de prijsdaling in Friesland met 4,4 procent. In mei wisselden bijna tienduizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is ongeveer gelijk aan mei 2010. (Novum)

Extra werknemers voor Japanse auto-industrie

Tokyo.De Japanse autofabrikant Toyota gaat ruim drieduizend tijdelijke arbeidskrachten in huren om de productie weer op peil te brengen na de aardbeving van 11 maart. De tijdelijke krachten moeten ervoor zorgen dat er bij Toyota aan het einde van dit jaar weer even veel auto’s van de band rollen als voor de aardbeving. De Japanse auto-industrie is ernstig verstoord door de aardbeving die aan meer dan 23.000 mensen het leven heeft gekost en grote schade heeft toegebracht aan de infrastructuur. Ook de Japanse fabrikanten Nissan en Honda hebben aangekondigd de komende weken extra mensen te willen aannemen. (AP)