Kortkolom buitenland

Sektarische rellenin Noord-Ierland

Belfast. Jonge protestantse relschoppers hebben gisteren in het oosten van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast katholieke bewoners aangevallen. De rellen braken uit op de scheidslijn van een katholieke en protestantse wijk. Volgens katholieke politici begonnen de relschoppers zonder aanleiding met stenen en flessen te gooien. Maar volgens de protestanten was het geweld een reactie op katholieke provocaties van de dag ervoor. Ondanks het vredesakkoord in Noord-Ierland bestaan er nog steeds grote spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen. Vooral in deze tijd van het jaar, als protestanten in Oranjemarsen de overwinning op de katholieken herdenken, leidt dat af en toe tot geweld. (AP, Reuters)

Advocaat: Mubarak lijdt aan kanker

Kaïro. De Egyptische oud-president Hosni Mubarak heeft kanker, die van zijn alvleesklier en zijn galblaas mogelijk is uitgezaaid naar zijn maag, zo heeft zijn advocaat gisteren verteld. Maar het hoofd van het medische team dat de 83-jarige Mubarak behandelt in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh, zei dat daarvoor geen aanwijzing is. Mubarak heeft eerder gezondheidsproblemen, vooral met zijn hart, aangevoerd als reden waarom hij niet voor ondervraging naar een gevangenis in Kaïro kon. Mubarak is in februari afgezet. Toen hij nog aan de macht was, heeft hij steeds tegengesproken dat hij een levensbedreigende ziekte had. In augustus moet een proces tegen hem beginnen. (AP, Reuters)

Noord- en Zuid-Soedan eens over bestand

Addis Ababa. Noord- en Zuid-Soedan zijn het gisteren eens geworden over een manier om de rust te herstellen in de betwiste grensregio Abyei. Alle militairen moeten het gebied verlaten, een Ethiopische vredesmacht zal daarop toezien. De VN-Veiligheidsraad, verantwoordelijk voor de implementatie van het akkoord, moet nog een besluit nemen over het mandaat van de missie. Vorige maand vielen noordelijke troepen Abyei binnen, waarna duizenden mensen die aansluiting zoeken bij het zuiden vluchtten. Dit akkoord geeft nog geen duidelijkheid over de status van Abyei als Zuid-Soedan op 9 juli onafhankelijk wordt. (AP)

Hooggerechtshof VS wijst seksaanklacht af

Washington. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren de omvangrijkste seksuele discriminatiezaak in de Amerikaanse geschiedenis afgewezen. Zo’n 1,6 miljoen vrouwelijke medewerkers van de winkelketen Wal-Mart hadden een gezamenlijke klacht ingediend omdat het bedrijf hun stelselmatig een lager salaris zou betalen dan mannelijke collega’s. Het Hof oordeelde dat de kwestie zich niet leende voor een gezamenlijke aanklacht, een zogeheten ‘class action suit’. De ervaringen van de vrouwen zouden te divers zijn om onder te brengen in één rechtszaak. De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere zaken tegen Amerikaanse bedrijven waarin werknemers zich hebben verenigd in een zogeheten class action. (AP)

Franse burgemeester Tron even de cel in

Parijs. De voormalige Franse staatssecretaris Georges Tron, die is afgetreden na beschuldigingen dat hij medewerksters van de gemeente waar hij burgemeester was seksueel heeft lastiggevallen, heeft vannacht in de cel gezeten. Zijn advocaat vertelde dat een derde vrouw zich bij justitie heeft gemeld, nadat eerder twee vrouwelijke ambtenaren een klacht tegen hem hadden ingediend. Volgens Trons advocaat had zijn cliënt – „voorstander van reflexologie” – slechts aangeboden de vrouwen een voetmassage te geven. (AFP)