Kort nieuws

‘Protesten saboteren Syrische economie’

Beiroet. - De onrust in Syrië is het werk van een kleine groep saboteurs. Dat zei de Syrische president Bashar-al-Assad gisteren in een nationale tv-toespraak. Assad gebruikte zijn toespraak niet voor concessies, maar hield vast aan de harde lijn van zijn twee eerdere toespraken sinds de ongeregeldheden in Syrië in maart uitbraken. Hij zei dat de saboteurs „legitieme eisen om te komen tot democratische hervormingen in zijn land uitbuiten”. Volgens de president staat zijn regime voor de grootste uitdaging in vier decennia. Mensenrechtengroeperingen zeggen dat bij het neerslaan door het leger van lokale protesten tegen het Syrische regime naar schatting 1.300 burgers om het leven zijn gekomen. De EU liet gisteren weten dat het zwaardere sancties tegen Syrië voorbereidt. (AP, Reuters)

Lees over de Syrische oppositie aan de Turkse grens op pagina 6

Betrokkene schandaal Berlusconi opgepakt

Milaan. - De Italiaanse televisie-impresario Lele Mora is in Milaan gearresteerd voor faillissementsfraude. Mora werkte veel met de Italiaanse premier Berlusconi en is betrokken bij de zaak tegen de staatsman die verdacht wordt van betaalde seks met een minderjarige. Mora wordt ervan beschuldigd meer dan acht miljoen euro gestolen te hebben van zijn bedrijf LM Managements, dat vorig jaar failliet ging. Volgens bronnen bij de Italiaanse belastingdienst zou Mora meer dan drie miljoen euro ontvangen hebben van Berlusconi om het bedrijf te redden, maar zou hij dat geld doorgesluisd hebben naar Zwitserse bankrekeningen. (AP, AFP)

Geen stufi meer bij langdurig verzuim

Rotterdam. - Meerderjarige mbo- scholieren in Rotterdam verliezen hun studiefinanciering bij langdurig verzuim. Het ministerie van Onderwijs en de gemeente Rotterdam hopen met de proefmaatregel het aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen. De ‘verzuimaanpak’ is na de zomer van kracht. (NRC)

Dode bij steekpartij asielzoekerscentrum

Rotterdam. - In een asielzoekerscentrum in Laren is gisteren een 33-jarige Somaliër om het leven gekomen bij een steekpartij. Er is een 22-jarige verdachte aangehouden, ook afkomstig uit Somalië. Dat laat de politie weten. De twee hadden al eerder ruzie gehad. (Novum)