Kiezen uit drie pleegmoeders

scene uit de film White Oleander (2002) FOTO: Paradiso

White Oleander (Peter Kosminsky, 2002)RTL 8, 20.30 - 22.40 uur

Bij de laatste talkshow van Oprah Winfrey, een maand geleden, werd veelvuldig gememoreerd hoe de boeken die zij besprak via haar boekenclub vaak enorme bestsellers werden. Wie nieuwsgierig is naar Oprah-literatuur kan vanavond terecht bij White Oleander, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Janet Finch. Oprah zal zich herkend hebben in de door Finch beschreven vrouwen die veel lijden en daar sterker uitkomen, alles met veel begrip voor de vrouwelijke conditie opgeschreven en bezien door een licht-feministische bril.

In White Oleander zoekt het opgroeiende tienermeisje Astrid (Alison Lohman) haar eigen identiteit, waarbij ze zich spiegelt aan haar opvoeders. Aan de ene kant moeder Ingrid, mooi kil gespeeld door Michelle Pfeiffer. Zij heeft haar dochter altijd voorgehouden dat je sterk moet zijn, je zo min mogelijk door anderen moet laten meeslepen. Maar omdat Ingrid wegens de moord op een bedrieglijke minnaar 35 jaar in de cel moet doorbrengen, faalt ze als rolmodel. Tegenover haar staan de pleegmoeders bij wie Astrid achtereenvolgens wordt ondergebracht. Astrid hecht zich aan de door Jezus geredde white trash-pleegmoeder (Robin Wright), een neurotische actrice (Renée Zellweger) en een keiharde Russische zakenvrouw (Svetlana Efremova). En mama blijft vanuit de gevangenis invloed op haar uitoefenen. Naar wie moet Astrid nu eigenlijk luisteren?

André Waardenburg

    • André Waardenburg