Jakarta ontzet over de onthoofding Indonesische

Verkleed als Saoedische beulen gingen Indonesiërs gisteren de straat op om te protesteren tegen het lot van Ruyati binti Satubi. De 54-jarige huishoudelijke hulp werd afgelopen zaterdag onthoofd in Saoedi-Arabië, wegens de moord op haar 70-jarige werkgeefster.

Een paar dagen voor de executie had de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bij de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) in Genève nog een ronkende toespraak gehouden over hoe goed het land zijn overzeese arbeiders beschermt. „Holle woorden”, was het oordeel van activisten nadat het nieuws over Ruyati bekend werd. Waarom had de regering niets gedaan om haar van onthoofding te redden?

Volgens de Indonesische regering heeft Saoedi-Arabië haar niet voldoende op de hoogte gehouden van het proces, en kwam de executie daardoor als een verrassing. Ook de familie van Ruyati wist van niets. Indonesië heeft inmiddels zijn ambassadeur teruggeroepen uit Riad en heeft protest ingediend bij de Saoedi-Arabische regering.

Ruyati blijkt haar bazin in januari 2010 met een keukenmes te hebben doodgestoken, omdat die constant tegen haar schreeuwde en ze niet het huis uit mocht. Ze wilde terug naar Indonesië, maar mocht niet van haar bazin. In de rechtbank bekende ze de moord en in juli werd ze veroordeeld tot de doodstraf.

Volgens de Indonesische regering zijn er in twintig jaar 303 Indonesische arbeidsmigranten veroordeeld tot de doodstraf, van wie de meesten in Maleisië. Daarvan zijn er drie geëxecuteerd. In Saoedi-Arabië wachten nog 28 migranten op executie. De regering heeft net aangegeven een half miljoen dollar aan smartengeld te willen betalen om één van hen te redden.