Israël keurt bouw van 1200 nieuwe huizen in Gaza goed

Een Palestijnse arbeider aan het werk op de ruïnes van tijdens de Gaza-oorlog verwoeste huizen. Foto AFP / Mahmud Hams

In Gaza mogen 1200 nieuwe huizen en achttien nieuwe scholen worden gebouwd. Dat hebben de Israëlische autoriteiten vanmiddag besloten. Het is één van de grootste bouwprojecten in jaren die door Israël wordt goedgekeurd.

De toestemming voor het bouwen van de honderden huizen en scholen werd door VN-gezant Robert Serry verwelkomd als een “belangrijke stap”. Ook de Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA reageerde verheugd op de bekendmaking en zei dat de huizen gebouwd zullen worden in het zuiden van Gaza. In de Palestijnse landstrook is door de Israëlische blokkade van het gebied al jarenlang een gebrek aan bouwmaterialen als cement. De bouw van huizen is echter hard nodig omdat naar schatting 60.000 huizen verwoest werden in de Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas in 2008 en 2009.

De UNRWA zegt nu op ‘praktische stappen’ van de Israëli’s te wachten zodat duizenden vrachtwagens met constructiemateriaal de grensovergang bij Gaza kunnen passeren. Hoewel het Israëlische leger zich in 2006 terugtrok uit de Gazastrook en alle joodse nederzettingen daar ontruimde, beslist het Civiele Bestuur van Israël nog altijd over burgerzaken in Gaza. Waarom de Israëliërs juist vandaag de bouw van een groot aantal nieuwe huizen goedkeurde maakten ze niet bekend.

    • Pim van den Dool