IMF blokkeert lening aan Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een lening van 12 miljard euro aan Griekenland op de valreep geblokkeerd. Volgens het fonds moeten de Grieken eerst een akkoord met Europese regeringsleiders sluiten over een nieuwe lening, voordat de 12 miljard kan worden overgemaakt.

Dat heeft waarnemend IMF-voorzitter John Lipsky gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Europese ministers van Financiën in Brussel. De uitspraken van het IMF verhogen de druk op de eurolanden om snel met een oplossing te komen voor de Griekse economie. Afgelopen zondag spraken zij uren met elkaar, zonder tot een concreet plan te komen. Binnen de eurozone bestaat verschil van mening over de manier waarop een nieuwe lening aan de Grieken moet worden vormgegeven. Enkele landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, pleiten voor een vrijwillige bijdrage van de private sector. Nederland eist zelfs zo’n bijdrage. Andere landen vrezen dat de Europese bankensector in grote problemen zal komen als van haar een bijdrage gevraagd wordt aan een nieuwe lening.

Het IMF – dat samen met de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank verantwoordelijk is voor het eerste noodpakket aan de Grieken van 110 miljard euro – mag op basis van de eigen regels alleen leningen aan landen verstrekken die nog voor minimaal een jaar gefinancierd zijn. Griekenland is dat momenteel niet, mede door het uitblijven van een nieuwe noodlening.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde vandaag dat ook het vrijwillig verlengen van Grieks schuldpapier door Fitch als een faillissement zou worden gekwalificeerd en dus tot een verdere afwaardering van de Griekse schuld zou leiden. Het verlengen van Griekse staatsobligaties (waarbij private partijen als banken en pensioenfondsen hun schuldpapier langer aanhouden dan de officiële looptijd) is een van de opties waar Europese regeringsleiders naar kijken om de Grieken van (een deel van) de schuldenlast te ontdoen.

„De essentie van het probleem is dat Griekenland nieuw geld nodig heeft”, zei Andrew Colquhoun, hoofd landenwaarderingen Azië van Fitch, op een conferentie in Singapore. „Fitch zou zo’n verandering van de schuld of het vrijwillig verlengen van de schuld als een faillissement kwalificeren en dat zou betekenen dat Griekenland het stempel failliet krijgt”, zei Colquhoun. Als Griekenland failliet verklaard wordt, kan dit grote economische gevolgen hebben in heel Europa. Vorige week waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s al dat Franse banken grote risico’s lopen gezien hun belangen in Griekse banken en bedrijven.

Vijftig bestuursvoorzitters van grote Franse en Duitse bedrijven (waaronder Siemens, BMW, Air France-KLM, Deutsche Bank, Michelin) betogen in een grote pr-campagne in Europese kranten dat de euro goed is voor Europa en behouden moet worden, ook al kost dat miljarden. De euro heeft de rol van Europa als economische macht versterkt, schrijven de topmannen in onder meer Die Welt en Le Monde. Ze noemen de voordelen van 12 jaar euro. Er zijn 9 miljoen arbeidsplaatsen bijgekomen, bedrijven kunnen makkelijker financiering aantrekken en kunnen internationaal beter concurreren.

IMF geeft eurolanden een ultimatum voor Griekse crisis: pagina 26