Hond met neus voor eeneiige tweeling

Aan het eind van hun artikel in wetenschapsblad PLoS One bedanken de Tsjechische onderzoekers tien Duitse herders: Gabi, Kora, Uma, Yara, Yvera, Mira, Nuk, Evan, Nadir en Jefra. Alle tien zijn ze in dienst van de Tsjechische politie. De honden maakten de conclusie van het artikel mogelijk: eeneiige tweelingen kunnen íedereen om de tuin leiden, maar níét de goed getrainde speurhond. Die herkent de twee helften van de tweeling afzonderlijk. Aan hun geur.

Dat is interessant voor rechercheurs. Als allerlei ander onderzoek helemaal niks oplevert, kan een speurhond uitsluitsel geven over wie van een tweeling een misdaad begaan heeft, of er slachtoffer van is geworden. En het is verrassend voor wetenschappers. Die gaan er altijd van uit dat genen voor een groot deel de karakteristieke geur van mensen bepalen – en genen zijn voor eeneiige tweelingen identiek. Daarnaast hangt geur volgens de heersende inzichten samen met voeding en met de bacteriën die in en op het lichaam huizen. Maar ook die wijken voor eeneiige tweelingen die in hetzelfde gezin opgroeien slechts weinig van elkaar af. Maar het kleine verschil dat wél bestaat, is kennelijk groot genoeg voor getrainde honden om op te merken.

De onderzoekers stelden dat vast met ine-ups van steeds zeven glazen potten – elk met een pluk katoen erin die de geur droeg van een mens. Aan de hond de taak om daartussen de geur terug te vinden die hem vooraf onder de neus was gehouden.

De tien honden slaagden telkens feilloos, zowel bij geuren van eeneiige tweelingen (twee jongens van 5 en twee meisjes van 7 jaar) als bij die van twee-eiige tweelingen, als bij die van willekeurige personen, ter controle.

Er is trouwens nog een manier om eeneiige tweelingen uit elkaar te houden. Dat bleek uit de zaak van Ronald en Donald Smith in de Verenigde Staten. Donald bleef uit de gevangenis doordat zijn vingerafdruk nét iets afweek van die van zijn broer Ronald, die een lerares doodschoot.