Groenen door rellen Stuttgart in verlegenheid

De bouw van een nieuw ondergronds station in de Zuid-Duitse stad Stuttgart heeft opnieuw tot rellen geleid. Negen politieagenten raakten gisteravond licht gewond toen een demonstratie kort uit de hand liep. Het nieuwe politieke bestuur in de deelstaat Baden-Württemberg dreigt door het project in ernstige verlegenheid te komen.

Tijdens de gebruikelijke maandagdemonstratie, waaraan zo’n drieduizend mensen deelnamen, wierpen activisten plotseling zelfgemaakte ‘strijkers’ (keihard knallende rotjes) naar de politie. Een woordvoerder van het spoorwegproject noemde het optreden van de actievoerders „crimineel”.

Al meer dan een jaar leiden de sloop van het oude en de bouw van het nieuwe station tot massaprotesten en burgerlijke ongehoorzaamheid. Het miljardenproject, waarvoor een flink deel van het stadscentrum jarenlang op de schop moet, is goedgekeurd door de gemeenteraad. Alle vergunningen zijn rond. Maar een deel van de bevolking accepteert de plannen niet en weigert zich bij de democratische besluitvorming neer te leggen.

De Groenen zijn de meest uitgesproken tegenstander van het project, dat in de volksmond ‘S21’ heet: Stuttgart in de 21ste eeuw. Bij de verkiezingen voor het parlement van de deelstaat Baden-Württemberg waren zij eind maart de grote winnaar. Baden-Württemberg heeft nu een groene premier, Winfried Kretschmann. Hij moet het spoorwegproject, waar zijn eigen partij rabiaat tegen is, in goede banen leiden. Kretschmann probeerde tijd te winnen, maar de Duitse spoorwegen hebben als hoofduitvoerder van S21 de wet aan hun zijde en zijn na vastgelopen onderhandelingen over uitstel nu weer begonnen met slopen en graven.

Matthias von Hermann, woordvoerder van de actiegroep die elke maandag tegen het nieuwe station demonstreert, is zwaar teleurgesteld in de regerende Groenen. „De tegenstand is groot en leeft”, zei hij gisteravond.