Griekse premier krijgt vertrouwen van parlement, zoals verwacht

De Griekse premier George Papandreou terwijl hij het parlement vanavond toesprak. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Het lag in de lijn der verwachting dat de Griekse premier Papandreou vanavond het gevraagde vertrouwen van zijn parlement zou krijgen - en dat gebeurde ook. De cruciale stemming, over het nieuwe pakket bezuinigingen, volgt volgende week.

Papandreou kreeg 155 stemmen voor, tegenover 143
stemmen tegen. Voordat de stemronde begon, sprak Papandreou het parlement 35 minuten lang toe. Hij toonde zich strijdbaar:

“Ik ben dit gevecht begonnen en zal er niet uit stappen. Ons doel blijft gelijk: de zoektocht naar een eerlijkere samenleving.”

De Griekse premier staat onder grote druk nu hij een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen moet doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op een noodpakket van de EU en het IMF, maar op onwil stuit bij de oppositie. Papandreou zoekt in het parlement steun voor 28 miljard aan bezuinigingen en 50 miljard aan privatisering van staatsbedrijven. Alleen dan zal Griekenland in juli een nieuwe lening van 12 miljard euro krijgen.

Dat het kabinet het vertrouwen van het parlement kreeg, was te verwachten. Niet per se omdat Papandreou eind vorige week met ministersposten schoof, maar simpelweg omdat hij genoeg stemmen uit zijn eigen regeringspartij kreeg. Ook voor de Griekse burgers maken de recente wijzigingen in het kabinet weinig uit, zegt onze correspondent Marloes de Koning:

“Voor hen maakt het geen enkel verschil, ze demonstreren er niet minder om. Er werden enkel bestaande kabinetsleden heen en weer geschoven en dat betekent dus ook geen inhoudelijke verandering van de plannen. De onvrede blijft.”

De cruciale stemronde is op 28 juni, vandaag over een week. Dan wordt gestemd over het nieuwe pakket bezuinigingsmaatregelen.

Vorige week gingen veel Grieken de straat op in Athene om te demonstreren tegen de harde bezuinigingsmaatregelen. Grote aantallen agenten moesten verhinderen dat de ingang van dat gebouw geblokkeerd werd en dat parlementsleden niet naar binnen konden. Ook vanavond verzamelden zich duizenden demonstranten voor het gebouw.

    • Peter Zantingh