Google zet British Library op internet

Internetbedrijf Google en The British Library hebben een overeenkomst geloten voor het digitaliseren en online beschikbaar maken van circa 250.000 boeken.

De overeenkomst, die gisteren bekend werd gemaakt, biedt internetgebruikers op termijn toegang tot duizenden teksten die tussen 1700 en 1870 zijn verschenen. Die periode behelst onder meer de Franse revolutie, de afschaffing van de slavernij en de industriële revolutie. De British Library wil in 2020 het grootste gedeelte van zijn 14 miljoen boeken en 1 miljoen tijdschriften in digitale vorm beschikbaar hebben. Hoeveel Google voor het project betaalt, is onbekend. „Een substantieel bedrag”, aldus een woordvoerder.

Het project maakt deel uit van Googles pogingen digitale kopieën te maken van alle boeken ter wereld, naar schatting 130 miljoen titels. Het bedrijf stelt idealistisch dat het iedereen met een internetverbinding de toegang wil bieden tot een enorme bron van kennis.

Tegelijkertijd is er ook een economische reden: het Amerikaanse bedrijf hoopt meer geld te verdienen door de grootste digitale bibliotheek van de wereld te bouwen. Door miljoenen boeken beschikbaar te maken die elders moeilijk te vinden zijn, geeft Google consumenten een reden nog meer gebruik te maken van zijn zoekmachine. Wereldwijd zijn twee van de drie zoekopdrachten op internet al van Google. In Nederland ligt dat percentage hoger. Meer zoekopdrachten betekent voor Google meer mogelijkheden om zijn advertenties te tonen.

Google heeft in de afgelopen zeven jaar meer dan vijftien miljoen boeken gescand, waaronder Nederlandstalige uitgaven van de Universiteit van Gent en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Van veel boeken mag Google slechts fragmenten tonen wegens auteursrechtelijke beperkingen. Google probeerde de juridische belemmeringen in de VS weg te nemen door een akkoord te sluiten met auteurs en uitgevers, maar een Amerikaanse rechter heeft die overeenkomst in maart verworpen.

Op de boeken die Google scant voor de British Library rusten niet langer auteursrechten. (NRC)