Gezin Limburgse vastgoedbaron opgepakt

In een omvangrijk onderzoek naar grootschalige vastgoedfraude, witwassen van crimineel geld en hennepteelt heeft de Limburgse politie gisteren de vijf leden van een gezin uit Kerkrade aangehouden.

De aanhoudingen – een echtpaar, twee dochters (33 en 27) en een zoon (20) – komen twee jaar nadat het Openbaar Ministerie in Maastricht beslag had gelegd op 134 panden in Limburg die in bezit zijn van de familie J. Ook de notaris van de familie, Johan van T. uit Kerkrade, is aangemerkt als verdachte. Hij zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd en geld hebben witgewassen bij transacties van hoofdverdachte Jo J. (60).

Primeur voor Nederland, nieuwe aanpak van misdaad

De uitkomst van het onderzoek met de codenaam Operatie Landlord naar de vastgoedbaron uit Kerkrade is een primeur voor Nederland. Het is de eerste vrucht van een zeven jaar geleden door overheidsdiensten in Zuid-Limburg overeengekomen nieuwe, bestuurlijke aanpak van misdaad.

Daarin werken samen alle negentien Zuid-Limburgse gemeenten, de provincie Limburg, het OM, het politiekorps Limburg Zuid, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Economische Controledienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Belastingdienst. Deze werkwijze moet leiden tot effectievere aanpak van de georganiseerde criminaliteit. In een opgericht Regionaal Informatie- en Expertise Centrum werken vertegenwoordigers van al die partijen samen.

Justitie weet nog niet wanneer het proces tegen de verdachten zal beginnen, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht. Advocaat Theo Hiddema, die de hoofdverdachte bijstaat, zegt niet te kunnen reageren op de arrestatie van zijn cliënt omdat de verdachten in zogeheten volledige beperking zitten en daardoor geen contact met de buitenwereld mogen onderhouden.

J. ontkent alle beschuldigingen

Hoofdverdachte J. ontkende eerder alle beschuldigingen. In acht van zijn huizen werden bij huiszoekingen hennepplantages aangetroffen maar dat is volgens hem geen bewijs van zijn betrokkenheid bij drugshandel. “Om het vijfde huis is in deze regio een hennepplantage”, zei hij eerder tegenover NRC Handelsblad. “Mijn kleinkinderen mogen dood geboren worden als zou blijken dat ik iets met hennep te maken heb.” Zijn notaris Van T. laat weten geen commentaar te willen geven op de verdenkingen.

De Limburgse aanpak van verdachten waarbij niet alleen voor strafrechtelijke middelen wordt gekozen, krijgt een landelijk vervolg. Er zijn elf RIEC’s opgericht en een landelijk expertisecentrum in Den Haag. De centra hebben als doel “economische machtsposities te breken die zijn opgebouwd met behulp van op criminele wijze vergaard kapitaal”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    • Marcel Haenen