Gevonden fotoalbum bevat kiekjes van Hitler

Hitler ontmoet de Hongaar Miklós Horthy in 1941 over hulp bij de invasie van Rusland. Foto The New York Times / privécollectie

Het dook zomaar op in New York: een fotoalbum dat op het eerste oog doodnormale familiekiekjes herbergt, maar bij openslaan iets heel anders toonde: de Tweede Wereldoorlog in al zijn facetten.

Zo zien we op de foto’s gevangen genomen Joden, Duitse soldaten en gebombardeerde steden - maar ook Adolf Hitler, van zo dichtbij vastgelegd dat de fotograaf haast wel een bekende moet zijn geweest.

Het geheel is zodoende een ogenschijnlijk willekeurige mix van wereldgeschiedenis, een land in oorlog en een paar onschuldige privékiekjes. Wie de maker van de foto’s is, blijft onduidelijk. Eén losgeraakte foto bevat een bijschrift, maar ook dat is geen aanknopingspunt dat naar de maker kan leiden. En de eigenaar van het album, een Amerikaanse zakenman uit de modewereld die anoniem wenst te blijven, heeft geen idee. Daarom zijn de websites van Lens en Eines Tages, waar je ook meer van de foto’s kunt bekijken, op zoek naar mensen die meer weten.

Overigens: toevalligerwijs zette het fotoblog van The Atlantic enkele dagen geleden deze fraaie fotoserie van de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog online.

    • Peter Zantingh