FNV-top: 'Bondgenoten doet aan luchtfietserij'

Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV beschuldigt FNV Bondgenoten van ‘luchtfietserij’ in het pensioendebat. Het alternatieve plan van FNV Bondgenoten voor het pensioenakkoord dat werknemers, werkgevers en de overheid twee weken geleden overeenkwamen, noemt ze een ‘doodlopende weg’.

Volgens Jongerius staat Bondgenoten geïsoleerd met het alternatief. „Als belangenbehartiger kom ik tot de conclusie dat we na een jaar flink onderhandelen een stevig akkoord hebben gesloten.”

In het plan van Bondgenoten worden pensioenfondsen verplicht om een buffer aan te leggen van 20 procent. Daarmee moeten fluctuaties op de financiële markten worden opgevangen. „Dat is goed voor jongeren én voor ouderen”, aldus Bondgenoten.

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, wil dat de Tweede Kamer een landelijk referendum over het pensioenakkoord organiseert. Werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigen een fractie van de bevolking, maar besluiten wel over plannen die iedereen aangaan, aldus de JOVD. Eerder organiseerde de Kamer een referendum over de Europese Grondwet. Dat kan nu ook over het pensioenakkoord, aldus JOVD-voorzitter Martijn Jonk. „De tijd dat de sociale partners in rokerige achterkamertjes de toekomst van Nederland konden bekonkelen, is voorbij.”