Espresso met Dmitri Medvedev

De Russische president is blij om mij te zien. Hij vertelt over het kopje koffie dat hij voorgeschoteld kreeg tijdens het interview met de Financial Times. ‘Ik dacht op een gegeven moment dat het er van onderen uit zou lopen,’ zegt hij.

In het midden

De Russische president is blij om mij te zien. Hij vertelt over het kopje koffie dat hij voorgeschoteld kreeg tijdens het interview met de Financial Times. ‘Ik dacht op een gegeven moment dat het er van onderen uit zou lopen,’ zegt hij. Ik vraag hem of hij daarom zo kort van stof was. Medvedev knikt. ‘Ik wilde heel uitgebreid vertellen over de presidentsverkiezingen van 2012,’ zegt hij, ‘maar na de derde slok sloeg mijn maag op hol.’ Dus heeft hij in het midden gelaten of hij zich nu wel of niet verkiesbaar stelt? ‘Ja,’ antwoordt Medvedev. ‘Elke keer als ik Poetin zei, leken mijn darmen te ontploffen.’

Dmitri Medvedev vertelde de Financial Times dat hij alleen meedoet aan de presidentsverkiezingen als Poetin niet deelneemt. ‘Hij is mijn kameraad,’ zegt Medvedev. Dus? ‘Een kameraad is zoiets als een meisje dat met een Barbie speelt. Pak je de Barbie af, dan komen er traantjes.’ Zou Medvedev wel Russisch Roulette spelen met Poetin? ‘Als hij begint,’ zegt Medvedev. ‘En als alle kamers vol zijn.’ Dus het klopt niet dat de verhoudingen tussen hen zijn verstoord? ‘Nee,’ zegt de Russische president. ‘Het is een heel kleinzielig mannetje, maar ik bel hem drie keer per dag op om te vertellen dat hij mijn liefste kameraad is.’ Medvedev neemt een slokje van zijn espresso. ‘Heerlijk,’ zegt hij. ‘Ik zou nog uren over Poetin door kunnen praten.’

    • Ernest van der Kwast