En nu schrapt Amy Winehouse haar hele tournee

Winehouse in 2008 op het Glasbury Festival in Somerset. Foto Reuters / Luke MacGregor

Amy Winehouse heeft haar hele Europese tournee afgelast. De reden is het alcohol- en drugsprobleem waarmee de zangeres al jaren kampt.

Zondag werd al bekend dat Winehouse twee optredens in Istanbul en Athene schrapte na haar blamage van afgelopen zaterdag in Belgrado. Daar werd ze uitgejouwd omdat ze dronken op het podium verscheen. Ze struikelde, mompelde door haar liedjes heen en liep soms zelfs weg waardoor haar band moest invallen.

http://youtu.be/dNAEoogXTY4

De beslissing van het kamp-Winehouse om de hele tournee af te blazen betekent de tien resterende optredens van haar tournee niet doorgaan. Winehouse zou nog optreden in onder meer het Spaanse Bilbao en het Zwitserse Locarno.

De Europese tournee moest symbool staan voor het einde van alle ellende met verslavingen, maar dat is mislukt. Amy liet zich in mei nog opnemen in een afkickkliniek, die ze na een week weer verliet. De nieuwe plaat van Winehouse, de langverwachte opvolger van Back to Black uit 2006, ligt klaar. Amy’s platenmaatschappij zou het album echter tegenhouden en pas op de markt willen brengen als Winehouse helemaal afgekickt is. Wanneer het zover is, is niet duidelijk.

    • Pim van den Dool