Eindelijk kun je De Jeugd verstaan

Wie zaterdag rond twee uur ’s middags in de Amsterdamse boekhandel Scheltema rondliep, kreeg de indruk dat ‘het boek’ nog wel eens heel groot kan gaan worden. Met lome hiphop op de achtergrond en onrustig rondschuifelende hippe meisjes die „Freddie! Freddie!” tegen elkaar fluisterden leek de kloof tussen een popconcert en een boekpresentatie definitief te zijn geslecht.

Rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig presenteerde er het zogenaamde Handboek der Jeugd, een handzaam boekje met hun verzamelde rapteksten. Is dat nu zo bijzonder? En kun je die teksten niet gewoon van internet halen? Dat kun je proberen, maar dan loop je vervolgens wel het risico tijdens een concert of op de dansvloer de verkeerde teksten mee te schreeuwen: de rappers Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo zijn bij tijd en wijle in hun nummers dusdanig onverstaanbaar dat een officiële tekstversie geen luxe is. Neem Watskeburt?!, het doorbraaknummer van De Jeugd dat sinds 2005 tot het collectieve liedjesgeheugen van Nederland behoort. Toch fijn dat je nu niet langer hoeft te mompelen wanneer Faberyayo rapt: „Heb die vouw in m’n dickies/yo we houden het jiggy.”

De Jeugd-fan Herman Brusselmans mocht in Scheltema het eerste exemplaar van het Handboek aan de rappers overhandigen. Hij kon „al zo vroeg” in Amsterdam zijn omdat hij net die ochtend „tussen vijf en acht” een poëziefestival in Lelystad had bijgewoond. Zogenaamd. Het Handboek viel volgens Brusselmans in drie delen uiteen. „Een begin, een midden en een eind”, om precies te zijn. „En het komt in het begin wat langzaam op gang, zakt in het midden wat in, waarna een dramatisch slecht einde volgt.”

Het Handboek staat vol met grove teksten en is geen voer voor al te fijnbesnaarde of correcte lezers. „Als dit liedje wordt gecensureerd, hoor je bijna niks meer”, zo luidt een commentaar onder het nummer Applaus op YouTube. Wie in het Handboek bladert (waarvan ook een luxe, lederen editie van 50 euro bestaat) weet nu zeker dat dat klopt.

Sebastiaan Kort

    • Sebastiaan Kort