Eerst een huis of auto dan pas een goede coach

De nederlaag van Igor Sijsling in de eerste ronde op Wimbledon is volgens Jacco Eltingh kenmerkend voor de staat van het tennis in Nederland. Sijsling leed aan plankenkoorts. „Dat mag niet gebeuren”, aldus Eltingh.

20-06-11, Tennis, England, Wimbledon, Robin Haase een het einde van de eerste set die wordt ondrbroken door regen Henk Koster

Jacco Eltingh neemt Igor Sijsling na afloop van zijn kansloze nederlaag tegen de Rus Igor Koenitsin (6-3, 6-4 en 6-2) vlak voor de spelerslounge van Wimbledon even apart. De 40-jarige oud-profspeler wil van de 23-jarige tennisser weten wat hij nu van dit verlies heeft geleerd. Sijsling biecht op dat hij te veel onder de indruk was van de ambiance. Eltingh hoort het aan en schudt later buiten het zicht van Sijsling met zijn hoofd.

„Eigenlijk is dat vreemd en mag dat niet gebeuren. Dat kan je je als proftennisser niet permitteren”, stelt Eltingh, op Wimbledon tv-commentator is voor Sport 1. „Het was Paul Haarhuis vroeger een worst waar hij speelde. Het is de speler zelf die zich moet ontwikkelen, maar het heeft ook met de begeleiding te maken.”

Eltingh behoorde samen met spelers als Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Jan Siemerink tot een generatie tennissers die in de jaren 90 alles uit zichzelf haalde. De voormalige servicevolleyspecialist loopt op eieren als hij de huidige profs tegen het licht houdt.

„Als ik kijk naar Robin Haase, Thiemo de Bakker en Igor Sijsling zijn dat tennissers die redelijk allround zijn, maar geen echte wapens hebben”, vertelt Eltingh. „Dan moet je dus op zoek naar een manier waarop je het verschil kunt maken. Loop je de hele partij achter de feiten aan of ga je naar een ommekeer op zoek? De mensen die dichtbij een speler staan kunnen daaraan bijdragen.”

Sijsling laat zich in Londen begeleiden door zijn Bosnische neef Vedran Tvrtkovic – iemand zonder een tennisachtergrond. Sijsling laat na afloop van zijn Wimbledondebuut weten wel een goede coach te zoeken. „Maar dat is niet makkelijk”, zegt de nummer 188 van de wereld. „Je moet de juiste klik hebben met een coach.”

Ook Thiemo de Bakker heeft geen vaste coach. Robin Haase en Thomas Schoorel hebben met Dennis Schenk en Stephan Ehritt wel een vaste begeleider.

Eltingh vindt dat tennissers eigenlijk niet zonder coach kunnen. „Ik sprak hier op Wimbledon met oud- spelers als Greg Rusedski, Wally Masur en Boris Becker. We waren het erover eens dat het huidige spel vrij eendimensionaal is. Het is zaak dat tennissers in zichzelf investeren. Het eerste geld dat ik verdiende gaf ik uit aan mijn coach Alex Reijnders. Dat deden Haarhuis, Krajicek en Siemerink ook. Nu denken sommigen eerst aan hun huis of auto.”

Eltingh was in het verleden samen met Haarhuis, Krajicek en Siemerink als ambassadeur verbonden aan de tennisbond. Maar nadat de KNLTB tal van adviezen in de wind sloeg en zelden of nooit gebruik maakte van de expertise van ‘de Gouden Generatie’ legde Eltingh het ambassadeurschap naast zich neer.

Nu zegt hij: „Mijn handen jeuken om die jonge gasten verder te helpen. Je mag onze generatie helemaal niet vergelijken met Haase, De Bakker of Sijsling. Ik denk wel dat wij ervaring in huis hebben en ze kunnen helpen. Maar ik ben nog nooit gevraagd of ik bijvoorbeeld De Bakker zou willen coachen.”

De slechte staat van het Nederlandse tennis gaat Eltingh aan het hart. Het aantal bondsleden is de afgelopen tijd teruggelopen van 700.000 naar 640.000. Nederland heeft nog maar een handjevol profspelers.

Eltingh: „Het gaat er bij tennissers om dat ze zelf het allerbeste uit zich halen. We leven misschien in een tijd waarin vaker een makkelijke keuze wordt gemaakt. In topsport kan dat niet. Een tennisser moet zelf met de billen bloot willen. Nu bestaat het gevaar dat een bepaalde vrijheid over slaat in vrijblijvendheid.”

Tennissers als Haase, Schoorel, De Bakker en Sijsling zouden in de ogen van Eltingh nu moeten oogsten. „We kunnen natuurlijk doorgaan op de weg van de minste weerstand. Maar het is beter om eens de confrontatie aan te gaan. Keuzes voor de lange termijn maken en niet pappen en nathouden.”

Op de vraag wat Eltingh ervan vindt dat non-playing-captain Siemerink het zorgenkind De Bakker heeft geselecteerd voor de Davis Cup, hoewel die fysiek en mentaal nu niet in staat is op Wimbledon aan te treden, volgt een veel betekende glimlach. „Laat ik zeggen dat ik dat eigenlijk niet had verwacht.”

    • Koen Greven