Desolate gevoelens als draaikolken

CD cover Gallantry's Favorite Son van Scott Matthew
CD cover Gallantry's Favorite Son van Scott Matthew

CD Pop

Scott Matthew: Gallantry’s Favorite Son ****

De Australische zanger Scott Matthew, die inmiddels naar New York verhuisd is, zwelgt net zo graag in zwartgalligheid als zijn landgenoot Nick Cave. Maar daar houdt de vergelijking op. Anders dan de luidruchtige Cave probeert Matthew zijn desolate gevoelens op een ingetogen manier op ons over te brengen. Op kousenvoeten worden de instrumentaties ingevuld, met zachtaardige violen, gedempte drums, een enkel verdwaald pianoakkoord en een hoorn in de verte. De hoofdrol is voor Matthews stem die je onmiddellijk in de houdgreep neemt. Vanaf het moment dat de cd opent, met de geprevelde woorden ‘I am a little black bird’, krijgt elke lettergreep nadruk. De emotionele lading wisselt voortdurend. Van berusting, naar droefheid, naar verlangen; Matthew laat horen dat gevoelens zich als draaikolken gedragen. Daarbij is het ook nog eens mooi meegenomen dat Matthew prachtige melodieën schrijft, waarbij optimistische wendingen toch nog vrolijkheid wekken in liedjes als ‘Buried Alive’ en ‘Devil’s Only Child’.

HESTER CARVALHO