De onweerstaanbare framboos

Aardbeien mogen dan zomerkoninkjes worden genoemd, voor mij is en blijft de framboos de koningin van het bal. Prijzig zijn ze wel; zo’n minibakje donkerrode kussentjes kost je een rib uit je lijf, maar ik vind ze onweerstaanbaar. En hoewel mij vroeger geleerd is dat je niet mag eten op straat, zijn ze meestal op

Aardbeien mogen dan zomerkoninkjes worden genoemd, voor mij is en blijft de framboos de koningin van het bal. Prijzig zijn ze wel; zo’n minibakje donkerrode kussentjes kost je een rib uit je lijf, maar ik vind ze onweerstaanbaar. En hoewel mij vroeger geleerd is dat je niet mag eten op straat, zijn ze meestal op voor ik thuis ben.

Dat er types zijn die het in hun hoofd halen om van frambozen coulis maken vind ik je reinste majesteitsschennis. Het genot van het eten van frambozen zit ’m immers niet alleen in de smaak, maar zeker ook in de textuur. Een halsmisdaad is het, om zulke prachtige, fluwelige vruchtjes in een blender te gooien. Je kunt er hooguit – met veel egards – iets op, onder of naast leggen.

Al heel lang wilde ik een keer zo’n taart maken die je vaak bij Franse patissiers in de etalage ziet staat. Zo’n taart waarvoor je een paar minuten, met je neus tegen de ruit gedrukt, blijft staan. Dit weekend kwam het er eindelijk van. Het niet te zoete deeg plus de romige custard vormen tezamen een perfect dansvloertje waarop de koningin van het bal kan schitteren.

Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom, roer er een mespunt zout en de suiker door en wat citroenzeste. Rasp de ijskoude boter (tip van een lezer, dank, werkt erg goed!) boven dit mengsel en knijp alles met koele handen door elkaar tot het de textuur van broodkruimels heeft. Doe er dan één eierdooier en de slagroom bij, vorm tot een mooie samenhangende deegbal en leg deze verpakt in folie in de koelkast.

Maak dan de vulling; klop 4 eierdooiers met de suiker romig en doe beetje voor beetje de bloem erbij. Doe de melk met een snuf zout in een pan en breng het net aan de kook. Giet dit mengsel bij de eieren, klop goed en doe alles daarna terug in de pan. Hou de custard al mixend een paar minuten tegen de kook aan tot die dikker begint te worden. Laat de custard – afgedekt – afkoelen.

Rol het deeg uit en bekleed er een goed ingevette, lage taartvorm van 26 cm doorsnee mee. Prik de bodem in met een vork, leg er bakpapier en bakbonen in en zet ’m in de oven (200 graden). Haal na een kwartier bonen en papier weg en bak nog eens tien minuten. Laat de taartbodem afkoelen.

Schep vlak voor het opdienen de custard in de taartbodem en spreid het mooi uit. Zet de frambozen er een voor een op en bestrooi alles eventueel met wat poedersuiker.

Frambozentaart

Voor het deeg:

185 gr bloem

1/2 tl bakpoeder

1 citroen

1 el suiker

75 gr ijskoude boter

50 ml slagroom

1 eierdooier

Voor de vulling:

4 eierdooiers

50 gram suiker

3 el bloem

300 ml melk

1 zakje vanillesuiker

2 à 3 doosjes frambozen