Brabantse popliedjeskunst

Brabant Nu 2011. Het Wild Gillende Schildersgilde & friends. T/m 18/9. Museum De Pont, Tilburg. Di-zo 11-17 uur. Inl: depont.nl **

Het lijkt een anachronisme om anno 2011 een tentoonstelling samen te stellen met alleen Brabantse kunst. Want wat is ‘Brabantse kunst’?

Op de tentoonstelling Brabant Nu 2011, in museum De Pont in Tilburg, is Brabantse kunst een beetje van alles wat. Er is werk van kunstenaars die alleen ooit op een Brabantse kunstacademie zaten (Maartje Korstanje). Er is werk van in Brabant geboren en de provincie ontvluchte kunstenaars (Erik Sep, George Korsmit – de nestor van het gezelschap) en er zijn de verstokte Brabanders (Wycher Noord, Stijn Peeters). Wat ze bindt, is eigenlijk niet zozeer een inhoudelijke artistieke noemer als wel een vriendenclubje. Dat clubje – Het Wild Gillende Schildersgilde van Aaron van Erp, Wycher Noord en Frank Peeters – nodigde acht bevriende kunstenaars uit en vroeg ze om aan de hand van een favoriet popliedje nieuw werk te maken.

Brabant nu wordt om de drie jaar georganiseerd. Tuimelde je drie jaar geleden van de ene in de andere verrassing, die blijft nu bijna helemaal achterwege. Blijkbaar inspireerden de popliedjes – hoe favoriet ook – tot weinig bijzonders.

Frank Peeters heeft naar aanleiding van het stampende Blitzkrieg Pop van punkrockers The Ramones een stripachtig tableau-vivant geschilderd met rockers op een treinstation. Het is vet, het is born to run, maar het is ook gedateerd en kinderachtig. Stijn Peeters heeft I wanna be your dog van Sonic Youth en Iggy Pop letterlijk vertaald naar verhaaltjes op papier en linnen waarbij de rol tussen mens en dier zijn omgedraaid. Alleen Lobke Burgers slaagt er met haar Night of the Illuminati in om met minimale middelen (uv-licht, aluminium rasters, wol en draad) de dreigende sfeer van de elektronische muziek van Squarda Blanco in een op zichzelf staand werk te vertalen.

    • Lucette ter Borg