Ben Ali krijgt in Tunis bij verstek 35 jaar celstraf

Vijf maanden nadat zij het land uit zijn gevlucht, zijn de Tunesische oud-president Ben Ali en zijn vrouw door een rechtbank in Tunis bij verstek veroordeeld tot 35 jaar celstraf en een boete van 45,5 miljoen euro.

Een openbare aanklager had de rechter gevraagd de zwaarst mogelike straf op te leggen „voor degenen die het vertrouwen van het volk hebben verraden en hun geld hebben gestolen voor hun persoonlijk gewin.[....] Ze zijn 23 jaar lang blijven stelen.”

Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelski werden na een proces van een dag schuldig bevonden aan diefstal en illegaal bezit van juwelen en van grote hoeveelheden contant geld, ontdekt in een presidentieel paleis in Sidi Bou Said, een voorstad van Tunis. Op 30 juni begint een proces tegen Ben Ali wegens illegaal wapenbezit en drugshandel, met als bewijzen de wapens en drugs die zijn gevonden in een ander paleis.

Hierna volgen processen wegens samenzwering tegen de staat, moord en dood door schuld.

Voor de rechtbank in Tunis stonden tijdens het proces enkele tientallen mensen, van wie velen zeiden dat ze liever Ben Ali zelf in de beklaagdenbank hadden gezien. Hij is op 14 januari met zijn vrouw naar Saoedi-Arabië gevlucht, onder druk gezet na weken van protesten tegen zijn autoritaire bewind en de corruptie en het machtsmisbruik van hemzelf, zijn vrouw Leila en de kliek rijk geworden familieleden om hen heen.

In een verklaring zeiden advocaten van Ben Ali gisteren dat deze op aandringen van zijn lijfwachten zijn gezin in veiligheid had gebracht in Saoedi-Arabië omdat er plannen zouden zijn voor een aanslag. Het zou zijn bedoeling zijn geweest om daarna weer terug te vliegen. Maar, beweerden zijn advocaten, het vliegtuig had niet op hem gewacht en was in strijd met zijn orders teruggevlogen naar Tunis.

Hoeveel geld Ben Ali, zijn vrouw en hun naaste familieleden in het buitenland hebben, is onduidelijk. In Zwitserland, waar beslag is gelegd op de bezittingen van de president en een veertigtal familieleden, hebben openbare aanklagers beslag gelegd op bankrekeningen ter waarde van tientallen miljoenen Zwitserse franks. (AFP, Reuters, AP)