Ban Ki-moon blijft secretaris-generaal van de VN

Ban Ki-moon op een conferentie van de VN in mei. Vandaag werd hij unaniem herkozen als secretaris-generaal. Foto Reuters / Denis Balibouse

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon vandaag unaniem herkozen als secretaris-generaal. De Zuid-Koreaan begint op 1 januari 2012 aan zijn tweede termijn van vijf jaar.

Ban beloofde de VN in een tijd van wereldwijde uitdagingen als “bruggenbouwer” te blijven leiden. De 67-jarige Ban is dikwijls bekritiseerd om zijn ingetogen wijze van werken en zijn gebrek aan charisma. Ook zou hij te weinig moeite doen om mensenrechtenschendingen in machtige landen als China en Rusland aan de kaak te stellen.

Hij wordt echter geprezen omdat hij de kwestie van klimaatverandering hoog op zijn agenda heeft gezet en om zijn betrokkenheid bij vrouwenkwesties en nucleaire ontwapening. Met zijn steun aan de democratiseringsbewegingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en voor de militaire interventies in Ivoorkust en Libië, allen eerder dit jaar, won hij aan waardering.

Ban Ki-moon volgde in 2007 de Ghanees Kofi Annan op.

    • Peter Zantingh