Assad verleent opnieuw amnestie, aanhangers massaal straat op

Syriërs in Damascus keken gisteren naar de toespraak van president Bashar al-Assad. Foto AP / Muzaffar Salman

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vanochtend voor de tweede keer in korte tijd amnestie verleend aan politieke gevangenen. Ondertussen betuigden betogers in heel Syrië hun steun aan de president.

Het gebaar van Al-Assad volgt op zijn toespraak van gisteren waarin hij vage beloften deed over politieke hervormingen. De amnestieverlenging van vandaag houdt volgens het Syrische staatspersbureau SANA in dat iedereen die tot 20 juni ‘misdaden’ beging wordt vrijgelaten. Hoeveel gevangenen precies op vrije voeten komen is onduidelijk. Eind vorige maand liet het regime al honderden gevangenen vrij.

In het hele land gingen vanochtend tienduizenden Syriërs de straat op om hun steun aan president Al-Assad te betuigen. De staatstelevisie liet beelden zien van pro-regeringsdemonstraties in hoofdstad Damascus, de tweede stad Aleppo en de zuidelijke stad Deraa, waar halverwege maart de volksprotesten begonnen. Tijdens de betogingen droegen de demonstranten Syrische vlaggen en foto’s van de president met zich mee.

Het Rode Kruis kreeg van het Syrische regime vanochtend toestemming om in grotere gebieden gewonden te verzorgen. De voorzitter van het Internationale Rode Kruis, Jakob Kellenberger, zei tegen persbureau Reuters er streng op te zullen toezien dat zijn medewerkers daadwerkelijk humanitaire hulp kunnen verlenen.

    • Pim van den Dool