‘Afluisterapparatuur in advocatenkamer gevangenis’

In een spreekkamer van het huis van bewaring in Zoetermeer heeft advocaat Richard Korver een microfoon aangetroffen. De microfoon was “op listige wijze” in de kleur van de muur geschilderd, meldde de advocaat vandaag.

Korver trof in mei nog een camera aan in een kamer in het Zoetermeerse huis van bewaring. In de ruimte kunnen advocaten vertrouwelijk met hun cliënten spreken. De aangetroffen camera zou in het plafond hebben gezeten. Aanvankelijk ontkenden medewerkers dat er een camera zat, maar nadat de advocaat naar eigen zeggen het systeemplafond probeerde op te tillen, werd toegegeven dat er inderdaad een camera zat.

Bij een tweede bezoek werd Korver in een andere kamer geplaatst, waar de kleine microfoon zou hebben gezeten. De kamer werd volgens bewakers ook gebruikt voor bezoek achter glas. Maar omdat de ramen geblindeerd waren, konden Korver en zijn cliënt niet controleren of er niet toch stiekem iemand achter het glas meeluisterde.

Van de Orde van Advocaten heeft Korver na het incident met de camera begrepen dat er uit het hele land klachten binnenkomen over opnameapparatuur op plekken waar cliënten vertrouwelijk met hun advocaat moeten kunnen spreken.

Korver heeft de directie van het huis van bewaring en de minister van Veiligheid en Justitie verzocht maatregelen te treffen. “Door op deze wijze advocatenkamers in te richten, komen cliënten in ernstige problemen. Zij hebben immers niet het gevoel nog vrijelijk met hun advocaat te kunnen communiceren.” Eerder noemde Korver het aanwezig zijn van een camera “in strijd met het fundamentele mensenrecht op vrij verkeer met een raadsman”.

    • Peter Zantingh