Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

44 doden bij vliegtuigcrash Rusland - ‘ook Nederlander omgekomen’

Personnel from the Russian emergency services work at the site of a plane crash about 1 km (0.6 miles) from the runway at the airport outside the northern Russian city of Petrozavodsk in this still image taken from video footage June 21, 2011. At least 44 people were killed when a passenger plane broke up and caught fire on coming into land in heavy fog in north-western Russia, an Emergency Ministry spokeswoman said on Tuesday. REUTERS/Nika TV via Reuters TV (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. RUSSIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN RUSSIA
Personnel from the Russian emergency services work at the site of a plane crash about 1 km (0.6 miles) from the runway at the airport outside the northern Russian city of Petrozavodsk in this still image taken from video footage June 21, 2011. At least 44 people were killed when a passenger plane broke up and caught fire on coming into land in heavy fog in north-western Russia, an Emergency Ministry spokeswoman said on Tuesday. REUTERS/Nika TV via Reuters TV (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. RUSSIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN RUSSIA Russische reddingswerkers werken bij de plek van de crash, zo'n kilometer van de startbaan van het vliegveld van Petrazavodsk. Foto Reuters / Nika TV

Bij een vliegtuigongeluk in Rusland zijn maandagavond 44 mensen omgekomen. De acht overige inzittenden zijn in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. De Tu-134 (wiki) van luchtvaartmaatschappij RusAir stortte in dichte mist neer vlakbij een snelweg.

Update 8.50 u Onder de doden zou een Nederlander zijn, zo meldt De Telegraaf op basis van de vrijgegeven passagierslijst. Rusland-correspondent Olaf Koens (GPD-bladen) bevestigt dit op Twitter. Onder de zwaargewonden is een 10-jarige jongen, meldt persbureau AP. Een van de dodelijke slachtoffers is de Russische voetbalscheidsrechter Vladimir Pettay.

Update 12.38 u Waarschijnlijk is een fout van de piloot de oorzaak geweest van de crash. Dat verklaart de Russische vice-premier Sergei Ivanov. “Uit de eerste gegevens komt een fout van de piloot naar voren die voorafging aan het ongeluk. In slecht weer dreef hij te veel af ter rechterzijde van de landingsbaan. Tot op het laatste moment heeft hij in mistige omstandigheden naar de landingsbaan gezocht, die hij niet kon vinden.”

Speciale sterke lichten van de landingsbaan voor dit soort weersomstandigheden zouden niet hebben gewerkt. Het is niet duidelijk of de piloot de snelweg voor een landingsbaan heeft aangezien, meldt persbureau Novum.

De plek van de crash, bij Petrazavodsk. Foto Reuters / Vladimir LarionovDe plek van de crash, bij Petrazavodsk. Foto Reuters / Vladimir Larionov

Het vliegtuig was op weg van Moskou naar de stad Petrozavodsk, zo’n 640 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, meldt een woordvoerder van het ministerie van noodgevallen. Op beelden is te zien dat de brokstukken over een groot gebied liggen verspreid. Een landingsgestel dat uit de grond steekt is het enige deel dat herkenbaar was als vliegtuigonderdeel.


Grotere kaart weergeven