Water lang houdbaar?

Het noodpakket dat de overheid adviseert bevat onder meer drie liter water per persoon, per dag, voor minstens drie dagen, weet Wim Bender uit Zuidhorn. „Stel je hebt dat noodpakket in 2007 aangelegd en in 2015 breekt de ramp uit. Kun je dat water dan nog gebruiken?”

Nou, nee. Niet als dat water gewoon uit de kraan in een fles of jerrycan is gedaan. „Kraanwater moet je zien als een dagvers product”, zegt Kim van Gameren, woordvoerder van waterbedrijf Vitens. „Wij raden aan om ongekoeld water hooguit tot de volgende dag te bewaren.”

Zuiver H2O, water dus, blijft eindeloos goed. Ook mineralen zoals calcium bederven niet. De boosdoeners zijn de bacteriën. Die zitten sowieso al in kleine hoeveelheden in kraanwater. Maar door een vieze kraan, of doordat je de fles aan je mond zet, komen er nog meer bij.

Komt er bij dat water zuurstof, dan gaan de bacteriën na verloop van tijd groeien en bederft het water. Van Gameren: „En als je het noodpakket, zoals wordt aangeraden, in de warme meterkast plaatst, dan gaat dat proces nog sneller.” Geen goed idee dus.

Onaangebroken flessen mineraalwater blijven veel langer goed. „Spa Blauw heeft eigenlijk geen houdbaarheidsdatum”, zegt woordvoerder Jean-Benoît Schrans van Spa. Het water doet wel vijftig jaar over de reis door allerlei aardlagen, voordat Spa het bottelt, weet hij. Maar grondwater uit de kraan heeft ook een lange weg afgelegd, het gaat natuurlijk om het laatste stukje boven de grond.

Bottelen bij bedrijven als Spa gebeurt steriel, zodat de kans dat bacteriën meegaan klein is. Blijft de fles bovendien afgesloten, dan is er ook geen zuurstof waardoor de bacteriën kunnen groeien. Toch staat op Spa Blauw een houdbaarheidsdatum (verplicht in de EU) van twee jaar. Schrans: „Niet dat het een gezondheidsrisico zou inhouden, maar de smaak zou kunnen veranderen.” Je kunt het nog wel drinken.

De overheid raadt in ieder geval aan: „Controleer elk half jaar of uw voorraad nog compleet en houdbaar is.” Wie dat te veel werk vindt, kan natuurlijk een waterfilter aanschaffen. Slootwater is er vast nog wel tijdens een ramp.

Carola Houtekamer