VS tegen Syrië: ‘geen woorden, maar daden’

Caption: Syria's President Bashar al-Assad speaks in Damascus June 20, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Assad, facing three months of protests against his rule, said on Monday a national dialogue would start soon.REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Syria's President Bashar al-Assad speaks in Damascus June 20, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Assad, facing three months of protests against his rule, said on Monday a national dialogue would start soon.REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De toespraak van de Syrische president Bashar Al-Assad in de universiteit van Damascus. Foto Reuters / SANA

De Verenigde Staten willen dat de Syrische president Bashar Al-Assad zijn woorden waarmaakt en hervormingen doorvoert in het door politieke onrust geteisterde land.

Ook noemen de Verenigde Staten de beschuldiging van Assad, dat Syrië het slachtoffer is van een buitenlands complot en dat extremisten en vandalen achter het geweld zitten, “onzin”. Dat meldt persbureau Reuters.

Update 20.24: De Turkse president Abdullah Gül vindt de toezeggingen van Assad “niet genoeg” en wil dat Syrië een meerpartijenstelsel invoert om zo de eisen van de oppositie tegemoet te komen.

Assad: ik werk aan hervormingen, maar stabiliteit is nodig

Tijdens een toespraak bij de universiteit van Damascus zei Assad vanmiddag dat een deel van de betogers “gerechtvaardigde eisen” heeft. Hij liet weten dat hij werkt aan hervormingen, maar benadrukte dat deze niet zullen slagen zolang er geen stabiliteit is in het land.

Volgens het Syrische ministerie van Justitie gaat Al-Assad de komende tijd uitzoeken of de recentelijk verleende amnestie aan politieke activisten kan worden uitgebreid. Hij beloofde een Nationale Raad voor Dialoog op te richten om hervormingen met alle partijen in het land te bespreken en kondigde aan actie te gaan ondernemen tegen corruptie, een nieuwe kieswet op te stellen en de grondwet te willen wijzigen.

Volgens activisten die met persbureau AFP spraken, gingen demonstranten na de toespraak van Assad de straat op om te protesteren tegen zijn regime.

Oppositie vormt Nationale Raad tegen Assad

Onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk staan achter een ontwerpresolutie voor de VN-Veiligheidsraad om het geweld van het regime van Assad te veroordelen. Gisteren lieten politieke tegenstanders Assad in een verklaring weten dat zij een een Nationale Raad hebben opgericht met als doel het regime omver te werpen. De raad roept alle Syriërs op om te helpen om Assad voor de rechter te slepen.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden. Tienduizenden mensen zijn ingerekend, terwijl nog eens duizenden voor het geweld zijn gevlucht. Naar schatting worden er meer dan tienduizend Syriërs in Turkije opgevangen in vluchtelingenkampen.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld