‘VS onderzoeken aanklacht oorlogsmisdaden tegen Assad’

President Al-Assad op een archieffoto van eind juni 2009 bij zijn presidentiële paleis in Damascus. Foto AFP / Louai Beshara

De Amerikaanse regering onderzoekt of de Syrische president Bashar al-Assad internationaal vervolgd kan worden voor oorlogsmisdaden. Dat schrijft The New York Times op basis van hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

Het onderzoek maakt volgens de functionarissen deel uit van een strategie om de druk op Al-Assad en zijn regime te vergroten. De regering-Obama brengt naast vervolging van de president zelf ook in kaart of andere leden van het regime, het leger en ordepolitie juridisch aangepakt kunnen worden. Er bestaat al wekenlang grote internationale verontwaardiging over de bloedige wijze waarop het Syrische regime anti-regeringsdemonstraties de kop indrukt.

Naast juridische maatregelen beraden de VS zich volgens de regeringsbronnen ook op extra economische sancties tegen de olie- en gassector in Syrië. Volgens een regeringsfunctionaris hebben de Syriërs in plaats van het spreken van mooie woorden behoefte aan actie die de situatie ter plekke kan veranderen.

Gisteravond gingen er geruchten dat Al-Assad vandaag voor het eerst sinds half april een toespraak zal houden over de ‘huidige omstandigheden’ in Syrië. Politieke tegenstanders van de president uit binnen- en buitenland richtten gisteren een Nationale Raad op die tot doel heeft het regime van Al-Assad omver te werpen.