‘Vrijwillige bijdrage private sector in nieuw Grieks reddingsplan’

De nieuwe Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos gisteravond op de eurotop in Luxemburg samen met voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn Belgische en Ierse collega's Didier Reynders en Michael Noonan. Foto Reuters / Francois Lenoir

Private partijen als banken kunnen op vrijwillige basis gaan deelnemen aan een nieuw reddingsplan voor het financieel zwakke Griekenland. Dat staat in een verklaring die de ministers van Financiën van de eurozone vannacht uitgaven.

De ministers van de zeventien eurolanden vergaderden top diep in de nacht in Luxemburg over nieuwe steunmaatregelen voor de Grieken. Bij de besprekingen over een nieuwe noodlening, die naar verwachting ongeveer even groot zijn als de 110 miljard euro die de Griekse regering eerder is toegezegd, stond de bijdrage van private partijen hoog op de agenda. Hoewel bijvoorbeeld Nederland zegt dat een verplichte bijdrage van Europese banken een absolute voorwaarde is, zei Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en momenteel voorzitter van de groep eurolanden, dat ‘er geen druk mag worden uitgeoefend op de private sector’.

Juncker zei na afloop van de vergadering dat de eurolanden begin juli een definitieve beslissing nemen over een nieuwe noodlening. Hij kon nog geen uitsluitsel geven over hoeveel hij hoopt dat private partijen aan het noodpakket gaan bijdragen. Dat de Europese banken niet verplicht lijken te gaan worden mee te doen aan het nieuwe pakket kan binnenlandse politieke problemen opleveren voor minister Jan Kees de Jager, omdat die de Tweede Kamer afgelopen week beloofde dat Nederland niet akkoord gaat met een nieuwe steunronde als de banken niet verplicht worden bij te dragen.

Naast een nieuwe noodlening stond ook de uitbetaling van het laatste deel van de eerder toegezegde 110 miljard euro op agenda van de bespreking. De ministers zetten vannacht nog niet hun handtekening over uitkering van de laatste 12 miljard euro van de eerste lening omdat ze als voorwaarde stellen dat de Griekse regering voor het einde van deze maand een extra bezuinigingspakket van 28 miljard euro door het parlement loodst. “We moeten deze stemming afwachten”, aldus Juncker.

Griekenland verkeert sinds deze week in de politieke problemen omdat de oppositie en een deel van de regeringspartij van premier George Papandreou niets zien in het accepteren van een nieuwe EU-noodlening. Opnieuw een lening krijgen zou de Griekse staatsschuld nog verder doen stijgen en het herstel van de economie alleen maar schaden, is de redenatie van de Griekse sceptici. Als het parlement niet voor het einde van de maand akkoord gaat met nieuwe bezuinigingen kan uitbetaling van de 12 miljard euro EU-gelden in gevaar komen en dreigt een bankroet voor de Griekse staat.