Voormalig president van Tunesië Ben Ali tot 35 jaar cel veroordeeld

A sign that reads "Wanted for Dictatorship" is stuck on the shirt of a protester inside a courtroom on the opening day of the trial in absentia of Tunisia's ousted president Zine al-Abidine Ben Ali and his wife Leila in Tunis June 20, 2011. Ben Ali said on Monday he was tricked into leaving the country six months ago, setting the stage for a revolution which inspired the "Arab Spring" rippling across the region. REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST)
A sign that reads "Wanted for Dictatorship" is stuck on the shirt of a protester inside a courtroom on the opening day of the trial in absentia of Tunisia's ousted president Zine al-Abidine Ben Ali and his wife Leila in Tunis June 20, 2011. Ben Ali said on Monday he was tricked into leaving the country six months ago, setting the stage for a revolution which inspired the "Arab Spring" rippling across the region. REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST) Aanwezigen in de rechtszaal bij de behandeling van de zaak tegen de voormalig president van Tunesië, Zine al-Abidine Ben Ali. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

De rechtbank in de Tunesische hoofdstad Tunis heeft voormalig president Zine al-Abidine Ben Ali en zijn vrouw tot 35 jaar cel veroordeeld voor diefstal en onrechtmatig bezit van grote sommen geld en juwelen.

Dat meldt persbureau Reuters. Ben Ali en zijn vrouw waren niet aanwezig bij de rechtszitting. Zij verblijven nog steeds in Saoedi-Arabië. Het tweetal werd bovendien een boete van ruim 45 miljoen euro opgelegd. Nog niet alle aanklachten tegen Ben Ali zijn hiermee behandeld. Op 30 juni zal de rechtbank uitspraken doen over vermeend wapen- en drugsbezit.

Deze veroordeling op de eerste dag van de rechtszaak tegen Ben Ali is volgens Rene Moerland, chef van de NRC-buitenlandredactie, als symbolisch te beschouwen.

“Dit is niet de afrekening met het tijdperk van Ben Ali. Daarvoor gaat het te snel. Het regime wil de woede tegen de oud-president eruit, dat verklaart waarom het proces zo snel gaat. Het is vooral een proces dat betekenis heeft voor de publieke opinie. Er is nog niet serieus gevraagd naar zijn uitlevering.”

De advocaat van Ben Ali bestempeld de rechtszaak als een “grap”, meldt persbureau AFP.

Ben Ali: ik ben nog steeds president

Vanochtend begon in de rechtbank de behandelingen van een langdurige reeks van strafzaken tegen de in januari gevluchte Ben Ali. Hij ontkende alle aanklachten tegen hem. De wapens en juwelen die bij hem thuis zijn aangetroffen waren cadeaus van bevriende staatshoofden en internationale relaties, terwijl gevonden drugs en geldbedragen in zijn huis neergelegd zouden zijn als onderdeel van een complot tegen hem.

Dit zouden de gevonden juwelen zijn in het huis van Ben Ali:

In een verklaring liet Ben Ali vanochtend weten dat hij nog steeds de rechtmatige president is van het Noord-Afrikaanse land en ontkent hij dat hij zijn veiligheidstroepen opdroeg om op anti-regeringsbetogers te schieten. Ben Ali zou er mee ingestemd hebben om voor zijn veiligheid naar Saoedi-Arabië te vliegen, om daarna snel weer terug te keren naar Tunesië. Volgens hem is hij door de bemanning achtergelaten toen het vliegtuig weer terugvloog naar Tunesië. Ben Ali zou “nooit afstand gedaan [hebben] van het Tunesische presidentschap en beweringen dat hij het land ontvlucht zou zijn, zijn onwaar.”

Lees meer over Zine al-Abidine Ben Ali en de ontwikkelingen in Tunesië

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld