Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Vice-voorzitter FIFA neemt ontslag, onderzoek naar corruptie gestaakt

Caption: A file photo taken on September 23, 2009 show FIFA vice-president Jack Warner during a press conference in Cairo. FIFA vice-president Jack Warner, the central figure in recent bribery allegations, has resigned from his post, world football's governing body confirmed on June 20, 2011. AFP PHOTO / CRIS BOURONCLE
Caption: A file photo taken on September 23, 2009 show FIFA vice-president Jack Warner during a press conference in Cairo. FIFA vice-president Jack Warner, the central figure in recent bribery allegations, has resigned from his post, world football's governing body confirmed on June 20, 2011. AFP PHOTO / CRIS BOURONCLE FIFA vice-president Jack Warner tijdens een persconferentie in Kairo, 23 september 2009. Foto AFP / Cris Bouroncle

De van corruptie beschuldigde vice-voorzitter van de FIFA, Jack Warner, heeft ontslag genomen. De ethische commissie van de Wereldvoetbalbond heeft daarop het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een omkopingsschandaal gestaakt.

De FIFA laat in een verklaring weten dat Warner “er zelf voor heeft gekozen om af te treden en dat daarop alle procedures die tegen hem gevoerd werden door de ethische commissie zijn stopgezet”. Volgens de Wereldvoetbalbond betekent dit niet dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie binnen de organisatie, meldt persbureau AFP.

<>Warner was al op non-actief gesteld<>

De voetbalbond is verwikkeld in een groot omkopingsschandaal. Kandidaat-voorzitter Mohamed Bin Hammam en Warner werden ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor de voorzittersverkiezingen. Zo zou Bin Hammam in mei tijdens een bijeenkomst op Trinidad 25 bestuurders van de Caraïbische voetbalbond elk een envelop met 40.000 dollar (ruim 27.000 euro) in contanten hebben geschonken, in ruil voor hun stem bij de verkiezing. Blatter werd door Warner beschuldigd niet te hebben ingegrepen nadat hem berichten hadden bereikt over de omkooppraktijken. De ethische commissie van de bond onderzoekt de zaak. Als gevolg daarvan werden Mohamed Bin Hammam en Warner op non-actief gesteld.

Een onderzoek naar de recentelijk herkozen voorzitter Sepp Blatter werd eind mei gestaakt, omdat hij volgens de commissie corruptie binnen de wereldvoetbalbond niet oogluikend heeft toegestaan.

Warner eerder in verband gebracht bij corruptieschandalen

De 68-jarige zakenman Warner was de voormalige voorzitter van de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben, de CONCACAF (wiki). Op 30 mei gaf Warner een e-mail vrij waarin de secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke zou schrijven dat Qatar het WK van 2022 zou “hebben gekocht”. Later gaf Valcke toe dat hij hiermee slechts bedoelde dat Qatar zijn rijkdom heeft aangewend om haar lobby voor voor steun kracht bij te zetten. Qatar ontkende overtredingen gemaakt te hebben voor het organiseren van het wereldkampioenschap. Ook onthulde Warner dat FIFA-voorzitter Blatter een miljoen dollar zou hebben overgemaakt aan de CONCACAF.

In het verleden is Warner zelf meerdere malen in verband gebracht met corruptie binnen de FIFA. Zo zou hij bij het WK in Duitsland in 2006 kaarten die bestemd waren voor de voetbalbond van Trinidad doorverkocht hebben op de zwarte markt.

Lees hier meer over de FIFA op nrc.nl