Vedder heeft galmpedaal thuisgelaten

CD-cover Ukulele Songs van Eddie Vedder.
CD-cover Ukulele Songs van Eddie Vedder.

CD Pop

Eddie Vedder: Ukulele Songs

Een cd gevuld met ultrakorte liedjes, begeleid door de ukelele, dat is niet wat je zou verwachten van Eddie Vedder. Vedder was ooit een van de voormannen van de grungebeweging uit Seattle, en geldt als pathosvolle brulboei. Dit keer heeft hij zijn galmpedaal thuisgelaten, en gekozen voor de ukelele, uit Hawaii, als exclusief instrument. Zo, zonder drum, grommende gitaar of elektrische instrumentaties, met deze ouderwetse ondersteuning, loert de nostalgie. En soms breekt deze inderdaad door, zoals in Vedders versie van het aloude ‘Dream A Little Dream’, of in een opvallend aangezette stembuiging.

Maar in het grootste deel van deze zelfgeschreven liedjes, die eigenlijk eerder ‘schetsen’ zijn, heeft Vedder een mooi midden gevonden tussen ronken en het op jammerlijke toon meedelen van zijn zieleroerselen. Het resultaat is warmbloedig en intiem, en minder opzichtig gevoelig dan vele andere, naar Nick Drake verwijzende collega’s tegenwoordig. Vedders stem blijft een krachtige stroom, die alle aandacht opeist; de bijdrage van Chan Marshall (Cat Power) valt dan ook in het niet.

HESTER CARVALHO