Uitgeversbond: vaste boekenprijs niet in geding, maar loopt wel schade op

De vaste prijs voor boeken blijft gewoon bestaan, maar heeft wel een schram opgelopen. Dat is de verklaring van de Nederlandse Uitgeversbond nu de vaste boekenprijs lijkt te wankelen nadat kortingssite Splinq een constructie bedacht om goedkoper boeken aan te kunnen bieden.

Op de website van Splinq kunnen boekverkopers adverteren (meer specifiek: een banner plaatsen). Splinq verdient daaraan en betaalt een gedeelte van die opbrengsten terug aan de klant. Die koopt het boek eerst voor de vaste prijs en krijgt daarna een klein deel van de advertentieinkomsten als terugbetaling. Dat geldt voor allerlei soorten producten, inclusief boeken. De constructie leidt ertoe dat boeken uiteindelijk, in vergelijking met bol.com of fysieke boekwinkels, tot 4 procent goedkoper worden aangeboden.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) stelde de constructie aan de kaak omdat het de Wet op de vaste boekenprijs zou ondermijnen. Volgens die wet mag met de prijs van een Nederlandstalig boek niet geconcurreerd worden; overal dient de door de uitgeverij vastgestelde verkoopprijs te worden gehanteerd. Op boeken in andere talen, tweedehands boeken en e-books is de wet niet van toepassing.

Het hof bepaalde echter dat de wet geen of onvoldoende grondslag biedt om adverterende boekverkopers aan te rekenen dat Splinq consumenten een bedrag teruggeeft. De boekverkoper kan op zo’n terugbetaling geen invloed uitoefenen, stelt het hof. Het CvdM kwalificeert het als een door de adverterende boekverkoper verstrekte korting - en dus een omzeiling van de vaste boekenprijs.

De uitgevers adviseren het CvdM in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De kwestie wordt vrijdag besproken tijdens het overleg dat uitgevers elk kwartaal hebben met het Commissariaat voor de Media. De Tweede Kamer gaat de wet overigens binnenkort evalueren.