Uitgelicht

Film

Big Momma’s House (Raja Gosnell, 2000, VS). Travestieklucht in een nieuw jasje: ultracoole ster Martin Lawrence transformeert van FBI-agent in Armani-pak tot moddervette Afro-Amerikaanse dame uit de binnenlanden van Georgia. Stervehikel leunt per saldo op één grap. Ook met Nia Long, Paul Giamatti en Terrence Howard. SBS6, 20.30-22.30u.

Alle Anderen (Maren Ade, 2009, Duitsland). Ingetogen studie naar intimiteit speelt zich af op het Italiaanse eiland Sardinië, waar de dertigers Chris en Gitti vakantie houden in het zomerhuis van Chris’ moeder. Ze zijn net bij elkaar en de film legt subtiel vast hoe ze elkaar tijdens hun lome vakantie liefhebben en nog aan het besnuffelen zijn. Kleine irritaties spelen op. Scenarist-regisseur Ade toont alles via de blikken en reacties van haar sterke acteurs: Lars Eidinger en Birgit Minichmayr. Laatstgenoemde kreeg op het filmfestival van Berlijn de prijs voor beste actrice. ARD, 22.45-00.40u.

Mon oncle d’Amérique (Alain Resnais, 1980, Frankrijk). Drie levensverhalen illustreren hoe de mens omgaat met angst, overleven, strijd, beloning en straf. Met Gérard Depardieu die als manager van een textielfabriek moet bezuinigen. Ook met Pierre Arditi, Nicole Garcia en Laurence Roy.TV5, 23.50-01.55u.

Bungalow (Ulrich Köhler, 2002, Duitsland). Debuut van de latere regisseur van Schlafkrankheit (met Pierre Bokma) portretteert de vervreemding van een negentienjarige jongeman die in het zomerhuis van zijn ouders valt voor de vriendin van zijn oudere broer.ZDF, 00.00-01.20u.

Informatief

Opium op Oerol. Eerste van serie dagelijkse uitzendingen over het festival op Terschelling. Actrice Eva van de Wijdeven bezoekt de absurdistische mimekomedie Dames en Heren van het duo Hofstra en Thiry. Het stuk gaat over twee doorgeleefde variétéartiesten die verder moeten nadat hun hoofdact, Randy de hond, is overleden. Verder aandacht voor de voorstelling Oedipus in Egypte van Sabri Saad el Hamus. En: muziek en commentaar van poldergypsyband Klavan Gadjé.Ned.2, 19.10-19.40u.

Goudzoekers: Een koopje onder de zon. Nu in het hele Westen de woningprijzen gekelderd zijn is een tweede huis, ergens in een zonniger en warmer land, binnen bereik van meer mensen gekomen. In Florida en Spanje bijvoorbeeld zijn de huizen in veel gevallen de helft goedkoper geworden. Martijn Kieft en Pieter van der Wielen gaan vanavond op huizenjacht.Ned.2, 20.55-21.25u.

Panorama: Land of the bandits. Verslaggever Peter Greste bezoekt Somalië. Na de dood van Bin Laden is de uitkomst van de burgeroorlog, waarin islamistische extremisten strijden om de heerschappij over het land, van eminent belang voor het Westen. Greste gaat naar de hoofdstad Mogadishu beschouwd als de gevaarlijkste stad ter wereld, en bezoekt ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en markten in de gevechtslinie.BBC 1, 21.30-22.00u.

Carlos Kleiber - Spuren ins Nichts. Vakgenoten riepen in BBC Music Magazine van maart dit jaar Carlos Kleiber uit tot de grootste dirigent ooit. De in 1930 geboren Kleiber had in 2004 genoeg van het leven. Hij is wellicht het meest raadselachtige genie dat ooit de dirigeerstok hanteerde. Hij was moeilijk in de omgang en vermeed elke vorm van publiciteit. Filmmaker Eric Schulz confronteert Kleibers vrienden en vakgenoten met zeldzame filmopnamen, met als doel de fascinatie die de dirigent opriep inzichtelijk te maken voor leken.Arte, 21.50-22.45u.

James May’s things you need to know. De presentator verbaast zich over zijn lichaam-als-machine en gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: waarom heb ik de kin van mijn grootmoeder; waarom kan ik kouvatten en krijg ik een kater na overmatig alcoholgebruik; hoe ziet de mensheid er over duizend jaar uit? BBC 2, 23.00-23.30u.

TED@Canvas. Voordrachten door sprekers op TED-conferenties. TED is een non-profitorganisatie die mensen uit de wereld van technologie, entertainment en design bijeen wil brengen. Vanavond spreekt Bill Gates over malaria en onderwijs. Daarna geeft Omar Ahmad tips over hoe je een politicus het best kan benaderen om een probleem aan te kaarten. Ahmad, die voor Napster en Netscape werkte, leidt een bedrijf dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie. Hij was gemeenteraadslid en burgemeester van Silicon Valley-stad San Carlos. Canvas, 23.25-23.55u.

Amusement

Comedy Inc. Australische sketchserie met een mix van op zichzelf staande grappen, terugkerende typetjes en parodieën. Van de alledaagse held Blokeman tot de Bob de Bouwer-karikatuur Bodgy Builder en van de vrouw met de genante gespreksonderwerpen tot de vader met de foute bedverhaaltjes.Canvas, 23.00-23.25u.