Twee weken tennis op het heilige gras

Andy Murray bereidt zijn service voor tijdens een trainingssessie op de banen van Wimbledon. Foto Reuters / Toby Melville

Om één uur vanmiddag Nederlandse tijd begint in Londen het meest prestigieuze tennistoernooi van het jaar: Wimbledon. Titelverdediger Rafael Nadal speelt om twee uur zijn eersterondepartij tegen de Nieuw-Zeelander Michael Russell.

Op de eerste dag komen ook direct twee Nederlanders in actie: qualifier Igor Sijsling speelt om kwart over twee tegen de Rus Igor Kunitsyn. Twee uur later treft Robin Haase de Spanjaard Pere Riba. Het volledige programma van vandaag is op de officiële site van Wimbledon te vinden.

Zesvoudig winnaar Roger Federer, die vorig jaar teleurstellend in de kwartfinale werd uitgeschakeld door de Tsjech Tomas Berdych, zei gisteren op een persconferentie ‘vol vertrouwen’ te zijn. Hij speelt morgen zijn eersterondewedstrijd tegen Kazak Mikhail Koekoesjkin.

De wedstrijden zijn vanaf vanmiddag rechtstreeks te volgen via de BBC en de Nederlandse betaalzender Sport1. De NOS zendt Wimbledon vanaf de halve finales live uit op Nederland 1. Tot die tijd zijn de hoogtepunten van de belangrijkste wedstrijden elke avond rond half twaalf te zien op Nederland 3.

In onderstaand audiofragment beantwoordt de NOS vijf vragen over Wimbledon: