Te geliefde premier Somalië stapt op

Mohamad Abdullahi Farmajo, de premier van Somalië, is zondag toch afgetreden, hoewel vanuit de bevolking wekenlang was betoogd voor zijn aanblijven.

Op 9 juni bereikten de president en de voorzitter van het parlement een akkoord waarin besloten werd dat de premier zou aftreden en dat de verkiezingen van augustus met een jaar zouden worden uitgesteld. Bij de onderhandelingen bemiddelden de Oegandese president Yoweri Museveni en de speciale gezant voor Somalië van de VN, Augustine Mahiga. Zij prezen de uitkomst omdat de situatie in Somalië volgens hen nog niet rijp was voor verkiezingen.

Maar in de straten van de Somalische hoofdstad Mogadishu werd woedend op het akkoord gereageerd. Honderden mensen gingen de straat op om hun steun voor de premier uit te spreken. Door de publieke opinie gesterkt kwam Mohamad aanvankelijk terug op zijn belofte af te treden.

Mohamad, opgeleid in de Verenigde Staten, keerde na een lange carrière in de diplomatieke dienst terug naar Somalië om premier te worden. Hij stond buiten de stroeve clanverhoudingen die de Somalische politiek kenmerken, waardoor hij bij de bredere bevolking populariteit genoot. In de acht maanden dat hij premier was, bestreed Mohamad corruptie en zorgde voor meer veiligheid in Mogadishu.

Sinds in 1991 het militaire regime van president Barre ten val kwam, ontbeert Somalië centraal gezag. Somalië komt vaak in het nieuws door piraterij en het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Shabaab. (Reuters, AP)