Talpa scoort met feestje van man-vrouw clichés

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

De cruciale zaterdagavond is al het hele seizoen tamelijk stevig in handen van RTL 4, als het gaat om de hoogste kijkcijfers. Het van de TROS overgenomen satirische Dit was het nieuws gedijt uitstekend op zijn nieuwe plek. Dat gebeurt mede in het kielzog van de daarvoor geprogrammeerde nieuwe hit van John de Mols productiemaatschappij Talpa, De jongens tegen de meisjes.

Dit weekeinde keken er 1,9 miljoen mensen naar, nog meer dan naar de eerdere afleveringen. Op de hoogtijdag van het familieamusement op televisie gaat er niets boven een spelletje waar thuis ook aan kan worden meegedaan.

Er zijn veel overeenkomsten tussen De jongens tegen de meisjes en die vorige Talpa-hit op hetzelfde tijdstip, Ik hou van Holland. Twee wisselende teams van Bekende Nederlanders uit de B-categorie (Quinty Trustfulll, Rick Brandsteder, Leco van Zadelhoff, Estelle Gullit) strijden onder leiding van een vaste aanvoerder (Chantal Janzen en Tijl Beckand) om de overwinning. Ze worden ieder aangemoedigd door hun eigen tribune, mede omdat het publiek ook iets kan winnen.

Net als in Ik hou van Holland wordt voor de vragen en opdrachten vrijelijk gegraaid in de schatkamer van andere televisiespelletjes: Hints, Ranking the Stars en Wat vindt Nederland? komen allemaal langs. Ook is er een overkoepelend thema, waar bijna iedereen zich wel mee kan identificeren. Dit keer is dat niet de vraag wat typisch Hollands is, maar wat de kenmerkende verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.

Het jongens- en meisjesteam moet bijvoorbeeld raden hoeveel procent van de vrouwen in Nederland tevreden is met haar eigen billen (28 procent, luidt het enige juiste antwoord). Ook moet voorspeld worden wat mannen zelf de meest mannelijke activiteit vinden. De top-5 blijkt volgens onderzoek van Maurice de Hond achtereenvolgens goed seksueel presteren, klussen, sporten, in een snelle auto rijden en bier drinken.

Daar gaan decennia van feministische inspanning tamelijk moeiteloos het raam uit. Werd Ik hou van Holland wel eens verweten een karikatuur te maken van hernieuwde gevoelens van nationalisme, het was onschuldig in vergelijking met het aanscherpen van de seksetegenstellingen in dit format.

Nu begrijp ik ook wel dat je er een vette knipoog bij moet denken, maar venijnig wordt dit feestje van geslachtelijke polarisatie als het thema homoseksualiteit ter sprake komt.

Natuurlijk eindigt de enige homo op de laatste plaats in de rangschikking van ‘de mannelijkste man’. Logisch. Maar toen een paar weken geleden gevraagd werd hoeveel mannen zich wel eens aangetrokken voelden tot een andere man, ging er een rilling door de teams en de zaal. Gelukkig was het maar 12 procent. In dezelfde aflevering werd gevraagd met wie mannen het minst graag in een tent zouden slapen, Gerard Joling of Gordon: koningen van het amusement, maar ook enge homo’s.