Sober reisje voor Kate en William

De Britse media maken zich ernstige zorgen. De hertog en hertogin van Cambridge – William en Kate – beginnen op 30 juni aan hun eerste buitenlandse bezoek en nemen ‘maar’ zeven man personeel mee. Geen hofdame voor Catherine, geen persoonlijke dresser, geen butler, geen chef, alleen Williams particulier secretaris, twee voorlichters, een special adviser , een tourmanager en een administratieve kracht. En haar kapper.

Hoe loopt dat af in Canada – waar ze op kosten van de Canadese premier naartoe vliegen – en in Los Angeles – waar ze gebruikmaken van gewone lijnvluchten?

Ter vergelijking: Charles en Camilla hadden in 2005 bij hun destijds als ‘sober’ aangemerkte bezoek aan de VS zestien man personeel mee, onder wie een visagist, een lakei, een butler en een kunstenaar die schetsen maakte voor de privécollectie van de prins.

Kate mag dan een recente Stella McCartney-outfit voor de halve prijs online hebben gekocht; ze mag ook geregeld – shock! horror! – verschijnen in kleding die ze twee jaar eerder al in een andere combinatie heeft aangehad, maar bij dit eerste officiële bezoek zal ze naar schatting 48 keer van kledij moeten wisselen. Dat haal je niet met een beetje internet-shoppen of een snel bezoek aan Sloane Street en King’s Road.

„Dat kan zo niet doorgaan!” zeggen royaltywatchers. Ook al leid je een „plattelandsbestaan” in een uithoek van Wales, soberheid en koninklijke status verstaan zich uiteindelijk niet met elkaar.