Snackbar 's nachts eerder dicht

Snackbars en shoarmatenten in de drukke delen van Amsterdam moeten vroeger sluiten. Reden is dat ze te veel agressief en dronken uitgaanspubliek aantrekken.

Dit schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in zijn Horecavisie voor 2011 tot 2015. Tot nog toe mocht de betrokken horeca tot 06.00 uur openblijven. Dat wordt twee uur vroeger.

De politie, die ’s nachts altijd aanwezig is in de uitgaanscentra, is volgens Van der Laan te veel tijd kwijt met het sussen van ruzies en opstootjes rond snackbars, nadat de laatste cafés en discotheken sluiten (04.00 uur). Snackbars en broodjeszaken vormen tussen 4 en 7 uur ’s ochtends „een soort magneet voor bezoekers die veel agressief gedrag tonen, lichtgeraakt zijn en veelal te veel drank op hebben”.

Verder komen er vergunningen voor tien locaties waar men 24 uur lang mag uitgaan en alcohol mag drinken. Dat bestaat in Berlijn ook.

Horecaondernemers die van omwonenden geen klachten krijgen over overlast, kunnen voortaan een exploitatievergunning krijgen voor vijf jaar in plaats van drie. Dit is bedoeld als prikkel voor ondernemers om overlast te beperken. Omwonenden van cafés op de grachten klagen de laatste maanden over de herrie die terrassen ’s nachts geven.