Rechter beziet verjaring

De Nederlandse Staat kan zich niet beroepen op verjaring bij het afwijzen van erkenning, excuses en schadevergoeding voor de nabestaanden van het bloedbad in het Indonesische dorp Rawagede in 1947. Dat zei advocate Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden uit het dorp op Java vertegenwoordigt, vanochtend voor de rechtbank in Den Haag.

Voor de zitting waren zeven weduwen en kinderen van de slachtoffers uit Indonesië overgekomen. De enige mannelijke overlevende van de inval waarbij Nederlandse en Indische militairen honderden mannen doodschoten, Saih Bin Sakam, is vorige maand op 88-jarige leeftijd overleden.

In een civiele zaak die in 2008 werd aangespannen, stonden advocate Zegveld en de landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers vanochtend tegenover elkaar.

Ter discussie staat niet óf militairen bijna alle mannelijke inwoners van het West-Javaanse dorp op 9 december 1947 standrechtelijk geëxecuteerd hebben, maar of de Staat hier nog voor aansprakelijk is. Het verweer van de landsadvocaat is dat de zaak verjaard is.

Zegveld bepleit dat de nabestaanden niet eerder wisten dat zij bij de Nederlandse rechter terecht konden. Zij kunnen niet lezen en schrijven en hadden, tot een in Nederland gebaseerde stichting zich hun lot aantrok, geen toegang tot de rechtspraak.