Protest Marokko duurt voort

In de Marokkaanse steden Rabat en Casablanca hebben gisteren duizenden mensen deelgenomen aan een protestmars voor ingrijpendere democratische hervormingen. De organiserende 20-februari-beweging zegt dat de Marokkanen geen genoegen nemen met de grondwetswijzigingen die koning Mohammed VI afgelopen vrijdag heeft voorstegeld: „Alle macht blijft in handen van de koning. Hij weigert te luisteren naar de straat.”

In de hoofdstad Rabat werden mensen die zich verzamelden voor een protestdemonstratie achtervolgd door honderden aanhangers van koning Mohammed VI. Zij gooiden met stenen, eieren en flessen naar vermeende activisten en scandeerden leuzen als ‘Het volk zegt ja tegen de grondwet!’ De 20-februari-beweging spreekt van een door de overheid georganiseerde intimidatiecampagne.

Koning Mohammed VI presenteerde afgelopen vrijdag in een toespraak grondwetswijzigingen. In het ontwerp krijgt de premier meer macht en wordt de scheiding tussen de uitvoerende en wetgevende macht verscherpt. Al binnen twee weken, op 1 juli, houdt Marokko een referendum over de nieuwe constitutie.

De Marokkaanse koning zelf is bij de meeste Marokkanen geliefd, maar er heerst onvrede over de rest van zijn overheid, die corrupt en hebzuchtig wordt gevonden. (AP)