Proces tegen gevluchte oud-president Tunesië van start

In Tunis begint vanochtend om tien uur een langdurige reeks van strafzaken tegen de in januari gevluchte oud-president Zine El Abidine Ben Ali. De voormalig dictator zelf verblijft in Saoedi-Arabië en is dus niet in de rechtbank aanwezig.

De start van de berechting van Ben Ali is een belangrijk symbolisch moment omdat hij halverwege januari de eerste Arabische leider was die door een volksopstand tot aftreden werd gedwongen. De ex-president is voor een hele reeks zaken aangeklaagd, maar vanochtend buigt de Tunesische rechtbank zich over beschuldigingen aan zijn adres van het verduisteren en witwassen van geld en het handelen in drugs.

Ben Ali zei gisteren aan de vooravond van het proces dat de aanklachten tegen hem een ‘schande’ zijn. Hij stelde in een verklaring dat het proces de aandacht moet afleiden van het falen van de nieuwe bestuurders om stabiliteit in het land te herstellen. Hij voegde toe dat hij van Tunesië in zijn drie decennia aan de macht een modern en economisch succesvol land heeft gemaakt en sprak de hoop uit dat Tunesië aan ‘chaos en duisternis’ ontsnapt.

Naast Ben Ali staat ook zijn vrouw Leila Trabelsi vandaag terecht voor één van de aanklachten. Het echtpaar wordt verdedigd door een team van vijf advocaten. Volgens persbureau AP kan de rechtbank later vandaag al uitspraak doen. Voor iedere aanklacht kan de 74-jarige Ben Ali naar verluidt vijf tot twintig jaar celstraf krijgen. De oud-president wordt in een later stadium nog berecht voor ernstiger zaken als de moord op demonstranten en het ondermijnen van de staatsveiligheid.