Proces Ingabire wordt uitgesteld

Het proces tegen de Rwandese oppositieleider Victoire Ingabire Umuhoza wordt met bijna drie maanden uitgesteld. Drie rechters van het Hoge Gerechtshof in Kigali bepaalden vanmorgen dat haar advocaten tot 5 september de tijd hebben om het vuistdikke dossier door te nemen en te vertalen.

Ingabire wordt beschuldigd van het ondersteunen van een terroristische organisatie in het oosten van buurland Congo, de FDLR. De groep, die vooral bestaat uit voormalige militieleden, worden verantwoordelijk gehouden voor de genocide in 1994, die als doel had het regime in Kigali omver te werpen. Ingabire, zelf Hutu, zou ook verdeeldheid hebben gezaaid, door te spreken over etniciteit – een misdaad in het door spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s verdeelde land. En ze zou de genocide hebben ontkend.

Victoire Ingabire woonde 16 jaar in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen, waar haar man en kinderen nog steeds wonen. Ze keerde in januari 2010 terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen, maar werd voor die tijd gearresteerd.

Zo’n vijftig aanhangers hadden zich vanmorgen voor de rechtbank in Kigali verzameld. Bij aankomst stak de politica haar duimen op naar partijgenoten van het United Democratic Forces (UDF). Zij werd in een roze gevangenisjurk voorgeleid aan drie rechters. Ze lachte en sprak met haar vier medeverdachten.

Haar Rwandese advocaat pleitte voor meer voorbereidingstijd en vertaling van processtukken voor zijn twee Engelse collega’s. Aanklager Boneventura protesteerde niet. „Het moet een eerlijk proces worden,” hield hij de rechters voor. Ook is meer tijd volgens hem gerechtvaardigd omdat Ingabire’s zaak is samengevoegd met die tegen vier anderen.

Het dossier telt meer dan 2.500 pagina’s en bevat onder meer documenten uit Nederland, België en Burundi. „Ik heb meer tijd nodig om al deze documenten door te nemen”, hield Ingabire de rechters voor.

Bovendien vindt ze dat het proces tegen haar politiek is. Maar ze wil ook dat het proces in september wordt gevoerd. Dat vinden ook haar vier medeverdachten die sinds januari 2010 vastzitten.

Thijs Bouwknegt is medewerker van de Wereldomroep