Politievakbond ACP: reorganisaties stopzetten

Caption: De Rotterdamse POLITIE gaat onder druk van het nieuwe beleid als een wilde te keer om alles wat maar naar een overtreding ruikt , te bekeuren. foto VINCENT MENTZEL/NRCH
Caption: De Rotterdamse POLITIE gaat onder druk van het nieuwe beleid als een wilde te keer om alles wat maar naar een overtreding ruikt , te bekeuren. foto VINCENT MENTZEL/NRCH De Rotterdamse politie deelt bonnen uit, 16 januari 2004. Foto NRC / Vincent Mentzel

Politievakbond ACP wil dat korpsen onmiddellijk stoppen met reorganisaties. ACP-leden ervaren dit als uiterst chaotisch.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp houden politiekorpsen zich niet aan de afspraak die zij met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten hebben gemaakt om zo min mogelijk te reorganiseren in aanloop naar de vorming van een nationale politie. Onder politiepersoneel leidt dit tot grote onrust, verklaart hij tegenover persbureau Novum.

Bij de vakbondsleden is een beeld ontstaan dat niemand de touwtjes in handen heeft “waar het gaat om ingrijpende personele en organisatorische wijzigingen in de sector”, verklaart Van de Kamp. “De politiesector staat aan de vooravond van een grote personele reorganisatie, de vorming van een nationale politie. Het laatste wat er nu moet gebeuren is onrust en onzekerheid creëren. Dat werk je echter wel in de hand als politiemensen voorafgaand aan de hervorming van het politiebestel van functie of werkplek moeten veranderen.”

Begin deze maand maakte Opstelten de politiecommissarissen bekend die benoemd zullen worden in de korpsleiding van de nationale politie die volgend jaar operationeel moet zijn. Hij selecteerde de drie commissarissen, Jannine van den Berg, Ruud Bik en Leon Kuijs, na gesprekken met de politietop, justitie en vakbonden. Samen met de vorige maand aangestelde kwartiermaker Gerard Bouman, ex-hoofd van de AIVD, moeten zij het nationale politiekorps inrichten.