Op Parade is Ali B een interessant experiment

De Parade. Gezien: 17/6 in Rotterdam. Aldaar t/m 26/6. Daarna in o.a. Den haag. Inl: deparade.nl ***

Het is een treurig gezicht. Vrijdagavond breekt een noodweer los boven het vernieuwde Museumpark in Rotterdam, waar theaterfestival De Parade opent. Maar het is wellicht passend. Want De Parade mag zichzelf dan bedruipen met horeca en kaartverkoop, veel artiesten die er staan werken in het gesubsidieerde circuit. Directeur Nicole van Vessum verklaart zich in haar openingsrede solidair met de bedreigde productiehuizen, kleine gezelschappen en jonge makers.

Qua programmering laveert het festival ook dit jaar tussen vermakelijk, licht theater-op-de-lach en de meer ernstige, artistiek-inhoudelijke categorie. Voor de eerste soort was vrijdag Ali B geeft antwoord voorbeeldig; hoewel er bij die voorstelling van ‘theater’ eigenlijk geen sprake is – en van een voorstelling ook niet. Er gebeurt precies wat de titel aangeeft, en niets anders; het publiek stelt vragen, Ali B geeft antwoord. Dat klinkt saaier dan het is. Want al is Ali B geen cabaretier, hij is wel een geestige, innemende persoonlijkheid, en een fenomeen op zich. Nu en dan draagt hij ook, vloeiend en melodisch, een nieuwe tekst voor, eerder gesproken woord dan rap, die illustreert hoezeer hij als schrijver is gegroeid.

Interessant experiment, zo’n onemanshow van een BN’er op de Parade, al is het natuurlijk ver buiten het oorspronkelijke Paradeterrein: theater. Maar wellicht vraagt deze tijd om uitbreiding van de formule.

De voorstelling Oscar en zijn moeder van Michiel de Regt is een combinatie van de twee traditionele Paradetheatervormen. Jibbe Willems schreef een snoeiharde tekst over een rockster die van zijn moeder af wil; ontregelend en verbluffend in zijn cynische poëzie. Maar door de jonge acteurs Sarah Jonker en Nik van den Berg wordt te veel op de lach gespeeld. Wel trekt Van den Berg alle aandacht naar zich toe. Hij heeft het fascinerende uiterlijk van een rockster-op-leeftijd; bleek, mager en volkomen androgyn in zijn strakke panterlegging. In de inzet van zijn lijf weet Van den Berg een mysterieuze tragiek te leggen. Het maakt nieuwsgierig naar zijn soloshow, volgende week ook te zien op de Parade.