Noord- en Zuid-Soedan zeggen terugtrekking troepen toe

A soldier from Zambia serving with the international peacekeeping operation patrols on the ground in the region of Abyei, central Sudan, in this handout picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) May 30, 2011. United Nations military observers (UNMOs) and patrols have been steadily expanding their reach throughout the Abyei area in a concerted drive to increase visible presence of UN peacekeepers and to step up patrol and observation activities following the occupation by the northern Sudan Armed Forces (SAF) in Abyei. The expansion also includes a now permanent presence of UNMOs in temporary operating bases in both Diffra and Agok, north and south of Abyei town. REUTERS/Stuart Price/UNMIS/Handout (SUDAN - Tags: MILITARY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A soldier from Zambia serving with the international peacekeeping operation patrols on the ground in the region of Abyei, central Sudan, in this handout picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) May 30, 2011. United Nations military observers (UNMOs) and patrols have been steadily expanding their reach throughout the Abyei area in a concerted drive to increase visible presence of UN peacekeepers and to step up patrol and observation activities following the occupation by the northern Sudan Armed Forces (SAF) in Abyei. The expansion also includes a now permanent presence of UNMOs in temporary operating bases in both Diffra and Agok, north and south of Abyei town. REUTERS/Stuart Price/UNMIS/Handout (SUDAN - Tags: MILITARY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een Zambiaanse vredessoldaat patrouilleert in Abyei, eind mei. Foto Reuters / Stuart Price / UNMIS

Volgens de voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki stemmen de leiders van Noord- en Zuid-Soedan in met de terugtrekking van troepen uit de betwiste regio Abyei en hebben ze toegezegd Ethiopische vredestroepen toe te laten. Dit meldt persbureau AP.

Update 17:57: Susan Rice, de Amerikaanse gezant voor de Verenigde Naties, heeft vandaag opgeroepen tot het snel uitvoeren van de door Mbeki genoemde voornemens. Ze voegde daaraan toe dat de VS bezig zijn met het concept voor een resolutie die de Ethiopische troepen moet autoriseren.

Het akkoord komt twee weken voordat het zuiden zich officieel afscheidt van het noorden van Soedan en verder gaat als een onafhankelijk land.

Langs de grens tussen de twee delen van Soedan is de afgelopen maand hevig geweld uitgebroken, waarbij tienduizenden bewoners van het gebied op de vlucht zijn geslagen.

Mbeki besprak de kwestie met vertegenwoordigers van beiden Soedan’s in Ethiopië. Het terugtrekken van de troepen hangt af van het mandaat dat de Ethiopische vredessoldaten wordt toegekend door de VN-Veiligheidsrad.