NAVO erkent doden burgers

De NAVO heeft erkend dat in de Libische hoofdstad Tripoli waarschijnlijk burgers zijn gedood doordat een uit de koers geraakte raket in de nacht van zaterdag op zondag een woonhuis trof. Het eigenlijke doelwit was een militaire installatie, zei de NAVO gisteren in een verklaring. De NAVO zegt een onderzoek in te stellen en de slachtoffers diep te betreuren. Doel van de NAVO-operatie is juist bescherming van de burgerbevolking.

Volgens de Libische regering zijn negen burgers omgekomen, onder wie twee kleine kinderen. Zaterdag had de NAVO al erkend bij vergissing een konvooi van rebellen bestookt te hebben. Daarbij zijn volgens de opstandelingen zestien van hun strijders gewond geraakt.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini zei vanochtend dat de NAVO door de burgerdoden de propagandaoorlog met de Libische leider Gaddafi dreigt te verliezen. „De NAVO brengt haar geloofwaardigheid in gevaar, we mogen niet riskeren dat we burgers doden”, zei hij voor een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Luxemburg.

Kort nadat buitenlandse journalisten in Tripoli zaterdagnacht een zware explosie hadden gehoord, werden ze gebeld door een Libische regeringsfunctionaris die hen uitnodigden per bus de plaats waar de raket was ingeslagen te komen bekijken. Toen de journalisten bij het verwoeste huis aankwamen, zagen ze nog hoe enkele lijken uit de puinhopen werden afgevoerd.

Het huis, waar vijf gezinnen zouden hebben gewoond, stond in een arbeiderswijk die geldt als een broeinest van verzet tegen het regime van kolonel Gaddafi. In een ziekenhuis kregen de journalisten drie lijken te zien, waaronder dat van een kind, die omgekomen zouden zijn bij het bombardement.

De plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken, die ook naar de plaats van de inslag was gekomen, zei tegen de buitenlandse journalisten dat de NAVO het huis opzettelijk had vernietigd. „Dit is weer een teken van de wreedheid van het Westen.”

De NAVO heeft, sinds zij op 31 mart de leiding van de operatie overnam van de Amerikanen, 11.781 vluchten boven Libië uitgevoerd, waarvan er 4.469 aanvalsvluchten waren (bij dergelijke vluchten wordt niet in alle gevallen munitie ingezet, soms gaat het om de voorbereiding van een aanval of wordt van een daadwerkelijke aanval afgezien). De rebellen hebben nu ongeveer eenderde van het land onder controle.

(AFP, AP, Reuters)